Hans van Holstein: 'Klimaatmonitoring belangrijk item bij Holstein Flowers'

Hans van Holstein (Holstein Flowers)

Al enige jaren wordt het klimaat bij gerberakwekerij Holstein Flowers uit De Lier intensief gemonitord. Op deze manier krijgen zij meer grip op de klimaatomstandigheden binnen het bedrijf en kunnen gefundeerd beslissingen worden genomen om het kasklimaat te verbeteren. Hans van Holstein vertelt waarom klimaatmonitoring zo belangrijk is en wat hierbij komt kijken.

“Doordat wij volgens ‘Het Nieuwe Telen’ willen werken is het van belang om goed inzicht te krijgen in het kasklimaat. Kwaliteit, energiebesparing en een gezond gewas zijn voor Holstein Flowers belangrijke speerpunten. Vorig jaar hebben wij het AgriSensys systeem aangeschaft. Door de draadloze sensoren kunnen we afdelingen monitoren of het systeem verplaatsen naar een andere locatie. Voordeel is ook dat we niet alleen horizontaal, maar ook verticaal kunnen meten. Niet alleen de grotere oppervlakten, maar ook intensief meten in een proefvak is goed mogelijk. Zo hebben we laatst verschillende strategieën met betrekking tot buistemperatuur kunnen testen."

“De komende periode gaan we weer inzoomen op een afdeling in een van onze kassen. We krijgen hierdoor steeds meer grip op de klimaatregeling. Op deze manier hebben we veel sneller in de gaten wat oorzaak en gevolg is. Deze tijdwinst in combinatie met het inzicht wat we krijgen via het dashboard is enorm waardevol voor ons. Bij wijze van proef hebben we ook een aantal geventileerde draadloze sensoren. De meetresultaten van deze sensoren geven ook weer extra informatie met betrekking tot het klimaat.”

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer