Grenzen opgezocht in HNT paprika, maar geen binnenrot

Het eindrapport van het project ‘Het Nieuwe Telen Paprika 2.0’ is beschikbaar. De aandachtspunten in het project waren:

  • Inzetten van een spouwscherm (2x Luxous 1147, met een kleine spouw van ± 7 cm), om de isolatie in de winter te verhogen en het energiegebruik verder te reduceren.
  • Streven naar een gasverbruik voor warmte van maximaal 15 m3/m2 en een piekverbruik van maximaal 0.7 m3/m2/week.
  • CO2 gebruik verlagen tot 22.5 kg/m2 en het piekverbruik is maximaal 0.8 kg/m2/week.
  • Het gewas in balans houden door het toepassen van vruchtdunning.

Daarnaast is een vergelijk gemaakt met het naastgelegen praktijkbedrijf Quality Peppers. De resultaten hiervan zijn opgenomen in het monitoringsproject (Raaphorst, 2018). Het ras in de proef en op het praktijkbedrijf was het gele soort ‘Allrounder’.

De plantdatum was op 1 december. Gedurende de teelt is een aantal struikelblokken geweest waar goed lering uit is getrokken. De beoogde productieprognose is niet gerealiseerd. De productie in de kas gemeten kwam uit op 31.1 kg/m2 en het gemiddeld vruchtgewicht was 195 gram. De lagere productie wordt toegeschreven aan een aantal factoren: extra lichtverlies door het spouwscherm; een periode in maart waarin boriumgebrek is ontstaan (water en opname van voedingselementen tijdens de proef was niet optimaal); beperkte dosering van CO2 en het toepassen van vruchtdunning. Gedurende de zomerperiode zijn kwalitatieve problemen aan de vruchten geconstateerd: watervlekken (verbranding van de schouders) en stekplekken. Dit is met name toe te schrijven aan de hoge temperaturen in combinatie met een hoge instraling die in juni was gerealiseerd. Het ras Allrounder bleek hier gevoeliger voor te zijn dan in de teelt in 2016 is gerealiseerd met Maranello. Positief was dat er gedurende de teelt geen enkele vrucht met binnenrot is geconstateerd na een week bewaring.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws