Goedkeuring voor acht nieuwe energieprojecten Kennis in je Kas

De programmaraad van Kennis in je Kas is onlangs akkoord gegaan met acht nieuwe projecten binnen het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron. Van die acht projecten werd bij twee voorstellen een voorbehoud geplaatst. Twee andere projecten werden nog niet goedgekeurd, de indieners moeten hun aanvraag nader specificeren. Onderstaand de goedgekeurde projecten (deels onder voorbehoud) met een link naar de projectpagina.

Energiemonitor Glastuinbouw 2022-2024 (projectnummer E23001)
Het doel van dit project is het jaarlijks in kaart brengen van de energiebalans van de glastuinbouw en de ontwikkeling van de energie-indicatoren: CO2-emissie, aandeel duurzame energie, energie-efficiëntie en achterliggende invloedfactoren. De ontwikkelingen worden ieder jaar gepubliceerd in de Energiemonitor Glastuinbouw.

Ondersteuning KaE 2023 WKK / Bio-energie (projectnummer E23002)
Ondersteuning bij WKK en Bio-energie ten behoeve van investeringsbeslissingen van ondernemers, dat is het doel van dit project. Doel is tevens te komen tot beleidsontwikkeling door: inzicht in en kennis van de marktpositie van de WKK; vaststellen nieuw geplaatst WKK vermogen ten behoeve van de energiemonitor WEcR; beleidsondersteuning ten aanzien van de discussie over methaanslip, energiebelasting, energiebesparingsplicht, CO2 sectorsysteem en het stikstofdossier.

Quick Scan 'Herbeoordeling businesscase semitransparante PV in het kasdek’(projectnummer E23003)
In het rapport van WUR ‘Semitransparante PV voor kassen’ (2020) is geconcludeerd dat semi-transparante PV-cellen boven glastuinbouwgewassen alleen kans maken als de gewassen schaduwminnend zijn en als de hoeveelheid licht die aan het gewas wordt onttrokken stuurbaar is. Doel van dit projet is het herbeoordelen van de haalbaarheid van semitransparantie PV panelen in het kasdek aan de hand van nieuwe technische ontwikkelingen en de energieprijzen.

Eenvoudige inpasbare energiezuinige ontvochtiging (projectnummer E23004)
Het doel van dit energieproject is de ontwikkeling en beproeving van een betaalbare en energiezuinige ontvochtigingstechniek waarmee kassen de hele winter gesloten en zwaar geschermd kunnen worden.
De programmaraad gaat akkoord onder voorwaarde dat ook andere bedrijven van deze techniek gebruik kunnen maken en dat wordt gekeken naar de inpasbaarheid in bestaande kassen.

HNT telen in de praktijk (projectnummer E22005)
De afgelopen jaren is er vanuit KaE veel tijd en energie gestoken in onderzoek naar verdere verdieping en toepassing van de principes van Het Nieuwe Telen. Ook is er veel aandacht uitgegaan naar opleiding & training van telers en teeltadviseurs. Doel is het ontwikkelen van tools om het teeltconcept HNT verder te implementeren in de praktijk.
De programmaraad gaat akkoord onder voorwaarde dat het geen verdienmodel voor Let’s Grow wordt, het aantal betrokken ondernemers breder wordt en het doel concreter wordt gedefinieerd.

CropAlert; autonoom waarschuwingssysteem voor gewas stressdetectie (projectnummer E23005)
Het doel is om een sensorsysteem te ontwerpen dat autonoom afwijkingen in gewas en kasklimaat detecteert die kritisch zijn voor de teelt.

Afvangst en tijdelijk opslaan van CO2 uit WKK rookgassen (projectnummer E23006)
Voort Brielle Kwekerij / Aardwarmte Vierpolder is een pilot gestart samen met Value Maritime om CO2 vanuit een WKK af te vangen en tijdelijk op te kunnen slaan. Doelstelling van dit project is inzicht krijgen in de technische en economische prestaties van een techniek voor CO2-afvangst en tijdelijk opslag van WKK-rookgassen.

Ontwikkeling Decision Support Tool CO2 Fase 2 (projectnummer E22004)
Dit onderzoeksproject draait om het ontwikkelen en testen van een prototype voor een bedrijfsspecifieke online adviestool om telers inzicht te geven in de CO2- en energievoetafdruk van teeltstrategieën. Bij dit voorstel wordt de basisapplicatie verder ontwikkeld.

Meer nieuws