Glastuinbouw in de media: Dennis Medema bij ‘Rijnmond Vandaag’

Donderdag 2 mei was themaspecialist Energie Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland te zien in ‘Rijnmond Vandaag’. Het tv-programma van RTV Rijnmond besteedde aandacht aan de recente opening van het Innovatie en Demonstratie Centrum (IDC) CO2 uit Buitenlucht bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Bekijk de uitzending van RTV Rijnmond via deze link. Het fragment begint vanaf 6:30 minuut.

Als uit de proeven van het IDC blijkt dat er succesvol CO2 uit buitenlucht is af te vangen, CO2 die voldoende zuiver en ook nog betaalbaar is, dan zullen glastuinders die techniek snel omarmen. Die verwachting sprak Medema uit in ‘Rijnmond Vandaag’. Volgens hem is er inmiddels een aantal telers die een pilot willen doen met de afvangtechniek en er graag mee aan de slag willen. “We hopen dat het IDC-onderzoek als een vliegwiel zal werken en ervoor zal zorgen dat deze techniek snel in de praktijk komt.”

Direct-air-capture
Het tv-programma liet zien hoe zogeheten direct-air-capture apparaten buitenlucht aanzuigen en de CO2 daaruit afvangen voor gebruik in de kas. Daarbij wordt gemeten hoe de samenstelling van de afgevangen CO2 is. Dit bestaat bij de eerste metingen volgens WUR-onderzoeker Alexander Boedijn namelijk voor 80% uit CO2, de rest is met name stikstof, zuurstof en vocht. Ook temperatuur en druk worden gemeten, evenals het energieverbruik van de apparaten.

Meer nieuws