'Gewaskleur verschilt in Daglichtkas'

Filip van Noort van WUR Glastuinbouw

“In de Daglichtkas in Bleiswijk staat een proef op 500 m2, waarin de invloed van verschillende lichtniveaus op diverse potplanten wordt onderzocht. We streven naar  lichtniveaus  van 10 mol, 7,5 mol en 4 mol. Er zijn kooien gemaakt waarmee 30 en 60% van het licht weggenomen wordt. In eerdere proeven werd het directe zonlicht zoveel mogelijk door de collector  opgevangen. Nu hangen we de collector bij veel zonlicht wel in het brandpunt, maar aan het begin en eind van de dag laten we expres meer licht langs de collector gaan, met als doel een zo gelijkmatig mogelijk lichtniveau in de kas gedurende de dag te handhaven. Hiermee willen we onderzoeken of we de collector ook kunnen inzetten om echt op lichtniveau in de kas te kunnen sturen.

De proef wordt uitgevoerd met diverse potplanten. Spathiphyllum is het grootste product. Andere planten zijn Ficus lyrata Bambino, Nephrolepis, Asplenium, Calathea, Dieffenbachia, Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium en twee Bromeliasoorten (Guzmania en Vriesea). Van elk soort wordt onderzocht hoe de plant presteert bij de drie lichtniveaus. We telen met grote tempratuurverschillen: we gaan stoken als de temperatuur onder de 20o C komt en het luchten start bij 27oC. De teelt vindt plaats volgens de principes van HNT en daarom houden we een redelijk hoog vochtgehalte aan. Het is een echt tropisch klimaat in de kas en daar reageren de planten tot nu toe erg goed op.

De proef is 4 weken geleden gestart met jonge planten. We hebben beginmetingen verricht en gaan de planten nu volgen. De gewassen staan er goed bij en we zien al verschillen tussen de behandelingen. Dat betreft vooral de gewaskleur; naarmate de planten meer krijgen, is het blad lichter groen, of wat roder in het geval van Vriesea. De lichtere of rodere kleur is een natuurlijke afweer tegen veel licht, maar er is geen schade.  Over het algemeen groeien planten sneller bij meer licht, maar dat is nu nog niet te zien.” 

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws