Gevaarlijke bloemtemperatuur bij gerbera

Rotkoppen ontstaan vaak na nachtvorst. Telers vermoeden dat de bloem door stralingsverliezen naar een koud kasdek of scherm een lagere temperatuur krijgt dan de omringende kaslucht. Daardoor ontstaat gevaar op condensatie of op plotseling wegvallen van de verdamping. Maar klopt deze veronderstelling?

Tijdens een nacht met 5 graden vorst bleek dat op twee bedrijven de bloem 1,1°C kouder was dan de omringende lucht. Daarnaast was deze lucht op zijn beurt weer 0,5°C kouder dan de meetbox aangaf. De RV was 91%. Onder deze omstandigheden is er inderdaad veel kans op condensatie. Dat het resultaat op beide bedrijven nagenoeg gelijk was is erg opmerkelijk, omdat ze een verschillende strategie volgden voor de klimaatregeling. De één had de kastemperatuur tijdelijk 1,5°C verhoogd, de zonwering geheel gesloten en de verduistering daaronder had een kleine kier van 1%. In dit geval zakte koude lucht door het bovenste zeer open scherm en kwam door de kleine kier omlaag tussen de planten. Zodra de verduistering sloot werd de bloem warmer. De netto uitstraling was hier 15 W/m2, wat neerkomt op een temperatuurverschil tussen scherm en bloem van 3°C.

Het andere bedrijf heeft een energiescherm met daaronder verduistering. In beide doeken was een kleine kier getrokken om de ruimte boven het doek wat op te warmen, maar door de hoge isolatiewaarde van het energiedoek lukte dat niet en werd het daar 0°C. Dat veroorzaakte kouval via de kier. De netto uitstraling was hier zelfs iets lager door de lagere kastemperatuur: 10 W/m2. 

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees meer over deze projecten via onderstaande links.

Meer nieuws