Forse energiebesparing mogelijk met CO2-dosering in lelie

60 μmol belichting met 800 ppm CO2 geeft vergelijkbare takken en takkwaliteit met 90 μmol zonder CO2-dosering. Hiermee is 33% besparing op elektriciteit mogelijk, aangezien in de leliebroei nauwelijks CO2 wordt gedoseerd. In combinatie met andere maatregelen is zelfs nog meer te besparen. Dit blijkt uit onderzoek van Plant Lighting bij het Improvement Centre in Bleiswijk en bevestigt eerder onderzoek.

Veel leliebroeiers meten van nature wel een hoog CO2-niveau in de kassen, voornamelijk veroorzaakt door ingereden organisch materiaal of het telen op kisten. Praktijkbedrijven doen er dus, voordat ze gaan investeren, verstandig aan om eerst te monitoren hoeveel CO2 er overdag al in de kas is.

Het onderzoek werd afgelopen winter uitgevoerd door Plant Lighting, GreenQ Improvement Centre, DLV Plant, PPO Lisse, EcoCurves en Photosyntax. De proef bestond uit drie proefkassen in twee trekken met de soorten Santender, Robina, Brindisi en White Heaven:

  • Kas 1: Referentie: 90/60/45 μmol SON-T zonder CO2 bemesting (±450 ppm CO2)
  • Kas 2: Belichting als in kas 1 en 800 ppm CO2
  • Kas 3: 'Totaalconcept Energiebesparing': streven was 50% energie te besparen met behoud van takkwaliteit, met de volgende maatregelen:
    • Minder belichten maar wel CO2 doseren
    • Eerder afschakelen belichting bij hoge instraling
    • Temperatuur-integratie (daardoor ook meer effect van CO2 bij veel zon!)
    • Halvering belichting aan begin en einde van de teelt

Uit beide trekken bleek dat 60 μmol belichting met 800 ppm CO2 altijd even goed of beter presteerde dan 90 μmol belichting zonder CO2. Het vaasleven gaf daarnaast ook nauwelijks verschil tussen de behandelingen.

De lijn was daarbij dat meer CO2 een hoger takgewicht gaf. Ook meer licht gaf een hoger takgewicht. Bij meer CO2 en meer licht was er niet altijd een toename. In de energiebesparende kas, kas 3 dus, waren de takken gelijk of zwaarder. Met het totaalconcept is dus extra elektriciteit te besparen, met name door aan het begin en aan het einde van de teelt een deel van de belichting uit de schakelen. Vermindering van de belichting leidde wel altijd tot een verhoging in het gasverbruik, wat kan oplopen tot 2 m3 gas per m2.

Meer nieuws

Masterplan Licht

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen produceren. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Een…

Lees meer

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer