Forse besparing met tweede energiescherm amaryllis

In 2013-2015 is onderzoek gedaan naar de vermindering van energieverbruik in de amaryllisteelt. Hierbij is een tweede energiescherm geïnstalleerd en een energiezuinige klimaatregeling ingesteld. Samen met telers en een teeltadviseur in de begeleidingscommissie onderzoek (BCO) is het klimaat en energieverbruik gemonitord en indien nodig bijgestuurd. Het onderzoek is afgerond en het blijkt dat een tweede energiescherm forse besparingen oplevert.

In de amaryllisteelt worden twee fases onderscheiden: de trek van de bloemen en de bolgroei. Voor deze twee fases samen is met een tweede scherm (Luxous1347, voorheen XLS-10 genaamd) en een energiezuinige klimaatregeling 17,5 m3/m2 gas voor de verwarming verbruikt. In het vergelijkingsjaar is in dezelfde kas met één energiescherm en standaard minimumbuis instelling 23,4 m3/m2 gas verbruikt. Een verschil van 5,9 m3 en een energiebesparing van 25%.

Als het verbruik van het vergelijkingsjaar wordt gecorrigeerd voor de lagere stooktemperatuur tijdens de trek van de bloemen en gemiddeld 2°C lagere buitentemperatuur tijdens de periode van bolgroei komt het gasverbruik in het voorgaande jaar op 20,1 m3/m2. Dan is de energiebesparing lager: 2,6 m3/m2 gas en een besparing van 13%.

Houdbaarheidsproeven
Op verzoek van de BCO zijn drie houdbaarheidsproeven uitgevoerd om na te gaan of geen ‘Bent Neck’ problemen optreden door het toepassen van de energiezuinige klimaatregeling. Bent Neck is het knakken van bloemstelen als de bloemen na droog transport in dozen, bij de detaillist op water worden gezet. Dit is een probleem wat soms bij enkele cultivars op kan treden. Vermoed wordt dat een hoge luchtvochtigheid ‘Bent Neck’ problemen verergert. Houdbaarheidsproeven na een praktijkgetrouwe transportfase lieten geen ‘Bent Neck’ zien voor bloemen die in de energiezuinige kas waren gekweekt.

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw, GreenQ/DLV Improvement Centre en LTO Glaskracht Nederland in opdracht van Kas als Energiebron.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer