Flinke energiebesparing met dimbare belichting op gelijkspanning

Bij anthurium kan de besparing op elektriciteit oplopen tot 25% met dimbare belichting op gelijkspanning. Dat blijkt uit de theoretische onderbouwing bij het project ‘Teeltstrategieën met regelbare belichting’, waarbij meer daglicht wordt toegelaten in combinatie met dimmen.

Op basis van doorrekenen van de klimaatgegevens en hoe wordt belicht in de praktijk, kan 25% op elektra worden bespaard bij gebruik van een schermdoek met 19% hogere lichttransmissie in combinatie met dimmen. Dit zónder in te leveren op productie en klimaat!

Bij Phalaenopsis blijkt geen enkel verschil in productie en in hoeveelheid onbenut licht, wanneer er een vergelijk wordt gemaakt zoals nu wordt belicht bij Piko Plant (in vijf stappen dimmen) ten opzichte van traploos (continue) dimmen. Op dit moment worden verdere scenario’s uitgewerkt, zoals vergelijk opkweek/afkweek, LED versus SON-T en dimmen versus blok belichting of in twee stappen.

Gedurende een belichtingsseizoen is de teelt bij Vreeken Bouvardia doorgerekend (inclusief belichting). Hieruit blijkt dat dimmen nagenoeg geen toegevoegde waarde heeft. Dimmen in de periode kort na knippen geeft mogelijk wel kansen voor energiebesparing, zonder dat dit ten koste gaat van productie; immers alle groene delen zijn weggeknipt en er is nog geen sprake is van hergroei. Echter op moment van hergroei (± twee weken na knippen) is waarschijnlijk dimmen niet wenselijk. Uit metingen blijkt namelijk dat de lichtbenutting van deze nieuwe blaadjes voor de fotosynthese al zeer hoog is en niet verschilt van andere metingen aan oudere onbeschaduwde bladeren. Minder licht (dimmen) in deze periode kost waarschijnlijk productie.

Bekijk voor een uitgebreide tussenstand over dit onderzoek, het document bij de gerelateerde bestanden onderaan dit artikel. 

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws