Het Nieuwe Telen Paprika, positief voor uw energierekening

De paprikaplant in de proef HNT Paprika bij het Delphy Improvement Centre staat generatief en heeft een marktconforme productie en een goede balans. Bij Maranello is het altijd de kunst om het gewas na de langste dag generatief te kunnen houden, zodat de plant ook in het najaar een goede productie geeft.

Zeker kijkend naar de huidige gasprijs zijn telers geneigd niet te bezuinigen op de laatste kuub gas. Toch zal de gasprijs niet altijd op dit niveau blijven. De resultaten van de proef zijn tot nu toe boven verwachting. Daarom adviseren wij deze proef te blijven volgen. De productie tot en met week 34 is 26,17 kilo m2. Het gasverbruik tot en met week 34 is 13,27 m3. De doelstelling om onder de 20 m3 te blijven wordt dus gemakkelijk behaald!

Vanaf week 14 is er bijna geen gasverbruik meer. Voor de toekomst zou het interessant zijn om te onderzoeken of we in de startfase met nog minder gas kunnen zonder verlies van kwaliteit. Als dit het geval is kan het gascontract voor de piek aanvoer verder naar beneden, met lagere energiekosten tot gevolg.

Kom de proef bekijken!
Tijdens de open middag op vrijdagmiddag 30 september kunt u de proef komen bekijken en krijg u ook een toelichting.

De paprika proef is mogelijk gemaakt door financiering van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws