Filmpje: Ed Classens vertelt over het Air+Energy systeem bij kwekerij Vieverde

Bij komkommerkwekerij Vieverde in Castenray is geïnvesteerd in het Air+Energy systeem waarmee droge buitenlucht wordt opgewarmd door vochtige kaslucht dat naar buiten wordt geleid. Het systeem is geleverd door Maurice kassenbouw. In eerste instantie werd de droge buitenlucht via een vrije uitlaat ingeblazen. Dat is nu aangepast om de klimaatgelijkheid te verbeteren. Ed Classens vertelt in dit filmpje over de werking en zijn ervaringen.

Monitoringsproject
Kas als Energiebron ondersteunt voorlopers die investeren in energie innovaties op hun eigen bedrijf door Monitoring. In het project Monitoring meten onderzoekers de energie prestaties van nieuw aangelegde installaties. Door deze onafhankelijke monitoring komen de energie prestaties goed in beeld. Met deze data en met de adviezen kunnen ondernemers de prestaties van hun innovaties verder optimaliseren. Zo borgen we dat de installaties optimaal kunnen worden ingezet voor het besparen van energie.

Opvallend is dat bij alle bedrijven ervaren wordt dat in de referentie kas, waar niet geïnvesteerd is, het energieverbruik ook daalt. Dat is toe te schrijven aan toepassing van de inzichten uit Het Nieuwe Telen.

Bekijk op het Vimeokanaal van Kas als Energiebron nog meer van dit soort filmpjes.

Meer nieuws