Feestelijke afsluiting komkommerproef Winterlichtkas

Vlak voor de donkerste dag van het jaar is de proef in de lichtste kas van Nederland officieel afgerond. Tijdens de laatste BCO vergadering dinsdag 18 december van de komkommerproef in de Winterlichtkas sneed proefverzorger Peet van Winden van Wageningen University & Research de taart van Kas als Energiebron aan.

Record productie
De resultaten van de komkommer proef in de winterlicht kas zijn een mijlpaal in de geschiedenis van de komkommerteelt in Nederland. In één lange teelt is maar liefst 120 kg klasse I komkommer geoogst met slechts 20 m3 aardgas per m2. Dit betekent een record qua (onbelichte) productie en qua energie efficiency: met 1 m3 aardgas kan maar liefst 6 kg komkommer geproduceerd worden die bovendien van top kwaliteit was tot het einde van de teelt.

Veel licht en verneveling
De goede resultaten en het lage energieverbruik zijn te danken aan een combinatie van factoren. Ten eerste de lichte kas dankzij de constructie en het hoog licht doorlatende glas. Vervolgens zijn zoveel mogelijk de basisprincipes van HNT toegepast met veel uren gebruik van het energiescherm om de uitstraling tegen te gaan en met verneveling in de zomer om maximaal te kunnen profiteren van het licht door hoge suiker aanmaak met open huidmondjes.

Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer nieuws