Erik Doorduin: 'Planten lijken compacter door meer te schermen'

Erik Doorduin is teeltmanager bij kwekerij Maasluiden in Maasdijk. Op het bedrijf van 1,5 ha worden kalanchoe op teelttafels gekweekt met bevloeiingsmatten en belichting. Erik werkt 4,5 jaar bij Maasluiden waarvan 3 jaar als zelfstandig teeltmanager. Alhoewel Erik uit een tuindersfamilie in Maasdijk komt, heeft hij geen tuinbouwopleiding gehad. Daarom greep hij de kans aan om zijn basiskennis te vergroten met de nieuwste inzichten in een basiscursusgroep Het Nieuwe Telen (HNT) onder leiding van Hans Pronk.

“Ik ben de cursus blanco ingegaan en heb me stil gehouden tijdens de cursus omdat ik nog niet zoveel ervaring heb met deze nieuwe manier van telen. De inzichten die ik echter heb opgedaan helpen me om te begrijpen hoe het klimaat en het regelen van vocht werkt. Vooral de kennis over instraling, uitstraling en absoluut vocht kan ik direct toepassen. Wij hebben een oud bedrijf en investeringen in andere doeken of ventilatoren zijn niet mogelijk, maar toch zie ik al voordelen. Wij sluiten de doeken eerder op uitstraling en wij denken dat dat de kwaliteit ten goede komt. Het lijkt vooral dat de planten compacter blijven, wat een belangrijk punt is bij kalanchoe."

"Ik heb nog wel discussies met de eigenaar van het bedrijf en ik heb hem de link naar de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-eenvoudig-aan-de-slag weblectures-het-nieuwe-telen>weblectures doorgestuurd. Die heeft hij ook bekeken en dan praat je al meer op dezelfde golflengte met elkaar. Ook in onze excursiegroep met vijf collega kalanchoetelers hebben we het over HNT. Een collega heeft de <link besparen het-nieuwe-telen ik-wil-eenvoudig-aan-de-slag>cursus al eerder gevolgd en een ander gaat binnenkort beginnen. Ook onze adviseurs van Fides en Bas van Buuren zijn geïnteresseerd in HNT, alhoewel het niet direct hun vakgebied is."

Meer nieuws