Eric Vereijken: 'Het meten van aanvoer en retour geeft ons een schat aan informatie'

Al ruim vier jaar maakt Vereijken kwekerijen gebruik van het AgriSensys draadloos meetsysteem. Doordat zij meerdere locaties hebben is het met dit systeem makkelijk om de sensoren van locatie te wisselen. Ook binnen afdelingen in de kas kunnen afwijkingen snel worden geconstateerd. Eric Vereijken vertelt over zijn ervaringen met het systeem.

“Doordat we met meerdere sensoren in een afdeling meten hebben de teeltmanagers nauwelijks verschil in interpretatie van de uitkomsten. Dat is het grote voordeel met het monitoren via de klimaatcomputer. Een enkele meetbox zegt namelijk vrij weinig over het klimaat over grotere oppervlakten.”

“Aan het begin van de teelt zie je goed wat er gebeurt met een plant, maar later sluipt een afwijking er meer in. Zeker ’s nachts heb je minder goed in de gaten wat er gebeurt. Je ziet pas achteraf waar het anders was, welke planten beter zijn gegroeid. Dat wil je voorkomen en daar hebben nu de gegevens voor. Meten van homogeniteit van het klimaat is belangrijk omdat je zo maximale productie kan bereiken.”

Uitbreiding
“Na een aantal jaren hebben we de set uitgebreid met sensoren om de verwarmingsbuis te meten. Onafhankelijk van de klimaatcomputer kunnen we nu in afdelingen de aanvoer en retour meten. Dit geeft ons een schat aan informatie over de werking van pompen, kleppen en de regeling. Zeker omdat we continu kunnen meten hebben we een goed overzicht van wat er in de nacht gebeurt.”

Meer nieuws

Masterplan Licht

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen produceren. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Een…

Lees meer

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer