Energiebesparing in potplanten door matverwarming

In een door Kas als Energiebron gefinancierd onderzoek bij Elstgeest potplanten, heeft Wageningen University & Research het effect van matverwarming op het kasklimaat en de gewasgroei gemeten.

Elektrische matverwarming op teelttafels brengt warmte dichter bij de plant dan buisverwarming. Daarom zou hiermee energie kunnen worden bespaard. Op vier tafels, waarvan een tafel met buisverwarming en drie tafels met maximaal 7 W/m2 matverwarming is het energiegebruik, de pottemperatuur, de luchttemperatuur onder de tafel gemeten. Aan het einde van de teelt van 30 september tot 5 december zijn plantmetingen uitgevoerd.

Resultaten
Uit de metingen is gebleken dat bij de tafels met matverwarming 87% minder warmte is ingezet. Omdat de tafels niet in gescheiden compartimenten hebben gestaan, is de lucht rondom de tafels met matverwarming opgewarmd door de lucht boven de omliggende tafels met buisverwarming. Daarom kan worden geconcludeerd dat met matverwarming een lagere luchttemperatuur onder de teelttafel kan worden aangehouden om een bepaalde pottemperatuur te bereiken. Geschat wordt dat met deze lagere luchttemperatuur 10-30% aan warmte wordt bespaard omdat minder warmte naar de bodem verdwijnt.

Bij Dieffenbachia is de kasluchttemperatuur boven de pot meer bepalend voor de gewasontwikkeling dan de pottemperatuur. Verwacht wordt dat het energiebesparende effect van matverwarming groter is bij planten met een laag groeipunt, waarbij de pottemperatuur meer effect heeft op de groei.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws