Elke nacht schermen in 2SaveEnergy kas

In de 2SaveEnergy kas zijn vanaf de start tot nu toe de twee aluminium schermen en het Luxous-scherm nog elke nacht (deels) gesloten geweest. Oók bij warm weer. Hiermee wordt de uitstraling zeer sterk beperkt en het bespaart bij kou uiteraard energie. In de maanden juni en juli is er in totaal slechts 0.2 m3/m2 aan gas verbruikt, waarmee het totale verbruik uitkomt op 5.6 kuub.

OCAP-CO2
Het lage gasverbruik in deze kas komt naast het schermen ook door andere energiebesparende maatregelen. Er zit namelijk een dubbel dek van glas en F-clean op de kas, er wordt geen minimumbuis gebruikt en er wordt ontvochtigd met terugwinning van de voelbare en latente warmte. Uiteraard is er voor de warmtepomp wel elektriciteit nodig: tot eind juli bijna 14 kWh/m2. Door het gebruik van OCAP-CO2 hoeft er in de zomer voor de CO2 niet gestookt te worden, wat op veel praktijkbedrijven wel het geval is. 

Het Nieuwe Telen
In de kas wordt zoveel mogelijk geteeld volgens het principe van Het Nieuwe Telen. Dit houdt onder andere in dat sterk lichtafhankelijk geteeld wordt op een vrij hoog temperatuurniveau, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de gratis zonnewarmte. Hierdoor is de plantbelasting laag en komen de tomaten er snel af. De laatste weken hangen er bij het ras Cappricia maar zeven trossen aan de plant, terwijl de plantbelasting in juni en juli rond de 140 vruchten per vierkante meter heeft geschommeld.

Vergelijken we nu de gerealiseerde temperatuur met onderzoek in dezelfde kas van twee jaar terug, dan zien we dat de etmaaltemperaturen ongeveer gelijk waren, maar dat de gerealiseerde temperatuur dit jaar ’s nachts wat hoger is geweest. Een warme nacht voorkomt opstoken in de morgen en bespaart dus energie.

Kwaliteit en productie
Voor het gewasstand lijkt dit zeker niet negatief uit te pakken. Begin augustus beoordeelde de BCO de kop van de plant positief: goede dikte en kleur. Waarschijnlijk als gevolg van een aantal warme dagen stond de plant er enkele weken geleden wat minder op. Ook in de praktijk kwam dit voor. Het gemiddeld vruchtgewicht van de geoogste tomaten neemt de laatste weken weer wat toe. De productie en de kwaliteit van de tomaten is goed te noemen.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws