Eindrapport: Resultaten Skytree Cumulus ‘Innovatie en Demonstratie Centrum CO₂ uit Buitenlucht’

Over hoe DAC precies werkt in de kas, hoe goed het is, of het praktisch toepasbaar en betaalbaar is, is nog weinig bekend. Het IDC CO₂-project biedt daarom een onafhankelijk platform om deze technologie te testen en beter te begrijpen welke rol DAC in de toekomst kan spelen in de glastuinbouw.

Eerste praktijkproef met Skytree
In het project wordt samengewerkt met verschillende leveranciers van DAC-technologie. Skytree was de eerste die meedeed. Zij stelden een proefversie van hun Cumulus-machine beschikbaar. Deze werd getest in een kas in Bleiswijk. De doelen waren onder meer: de kwaliteit van de CO₂ beoordelen, eventuele risico’s voor planten ontdekken, het systeem testen en kijken hoe goed het past in een kasomgeving.

Komkommerproef
De machine werd getest in een kas waar komkommers groeiden. Een identieke kasafdeling ernaast, waar CO₂ van OCAP werd gebruikt, diende als vergelijking. Omdat de omstandigheden hetzelfde waren, konden verschillen worden toegeschreven aan de CO₂-bron.

De resultaten lieten zien dat de plantengroei en opbrengst vergelijkbaar waren. In de DAC-CO₂ werden geen schadelijke stoffen gevonden. Wel is het belangrijk om stoffen zoals NOx en NH3 goed te blijven monitoren, omdat deze mogelijk meeliften vanuit het systeem.

Technische prestaties
De Skytree Cumulus leverde gemiddeld 4,5 kilo CO₂ per dag met een concentratie van 40–57%. Het energieverbruik lag tussen de 9 en 15 kWh per kilo CO₂. Tijdens de test kwamen verbeterpunten aan het licht, zoals gevoeligheid voor stof, een lek in de vacuümkamer en een koelunit die onnodig veel energie verbruikte. Skytree heeft hierop direct verbeteringen doorgevoerd.

Een opvallend bijproduct was condenswater. De eerste schatting laat zien dat er genoeg van dit water wordt geproduceerd om mogelijk opnieuw te gebruiken in de kas. Hoewel er iets hogere concentraties van bepaalde stoffen in zaten, bleven deze binnen veilige grenzen. Verdere analyse is nog nodig.

Vervolg: Skytree Stratus
In 2025 komt Skytree met een nieuwe versie: de Stratus. Deze heeft een grotere capaciteit en is speciaal ontworpen voor de glastuinbouw. De uitkomsten van de Cumulus-proef zijn niet direct toepasbaar op deze nieuwe versie, maar geven wel waardevolle inzichten voor verdere ontwikkeling van DAC-technologie.

Reacties vanuit het project
Alexander Boedijn van WUR: “Skytree toont lef door als eerste partij hun prototype te testen. Hun bijdrage heeft geholpen om DAC dichter bij praktische toepassing in de kas te brengen.” Ot Messemaker van Skytree voegt hieraan toe: “De samenwerking met Wageningen UR heeft ons veel geleerd en invloed gehad op het ontwerp van de Stratus. We werken nu verder aan het geschikt maken van deze oplossing voor de markt.”

Financiering
Het onderzoek is uitgevoerd door het Innovatie en Demonstratie Centrum CO₂ uit Buitenlucht van Wageningen University & Research. Het is gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van het ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Skytree.