Eindrapport Nederlandse paprikateelt weerbaar richting fossielvrij
Delphy Improvement Centre heeft in opdracht van Kas als Energiebron een project uitgevoerd met als doel te onderzoeken hoe een onbelichte paprika fossielvrij geteeld kan worden. Bij de start is het energieverbruik verlaagd tot minder dan 10 m3/m2, en hiervan is tenminste 50% ingevuld met teruggewonnen energie. Daarnaast was het streven om een gezond en weerbaar gewas te telen. Daarvoor is onder meer het effect van houtvezel in het substraat op de plantweerbaarheid onderzocht. Ook is er een simulatie met KASPRO gemaakt, om het effect van LowE glas op energieverbruik te analyseren.
De proef vond plaats op het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk, in een afdeling met een oppervlakte van 1000m². De teelt begon op 27 november 2022 en eindigde op 15 november 2023 en het hoofdras was Alzamora. De kas was uitgerust met drie doeken en een ontvochtigingssysteem met warmteterugwinning. Er zijn twee substraten gebruikt, steenwol en houtsubstraat. Metingen omvatten naast productie onder andere plantweerbaarheid en energieverbruik.
Vocht en luchtstromen
De teelt begon met een constante verwarmingstemperatuur van 21°C om een goede wortelontwikkeling te bevorderen. Na twee weken werden geleidelijk temperatuurverschillen geïntroduceerd voor een generatieve impuls. Beheer van vocht en luchtstromen was essentieel. Actieve ontvochtiging en intensief gebruik van schermen zijn ingezet om energie- en vochtverlies te minimaliseren.
Energieverbruik
De eerste weken waren energie-intensief, met vooral veel energieverbruik voor buisverwarming. In week 6 werd voor het eerst ontvochtigd, wat leidde tot energie-terugwinning. In de eerste tien weken werd 36% van de totale energie gebruikt, waarvan 44% voor buisverwarming. In totaal verbruikte de teelt 18,7 m³/m² gas equivalenten, waarvan 13,8 m³/m² voor buisverwarming en 4,9 m³/m² voor naverwarming door ontvochtiging. Door energieterugwinning werd uiteindelijk -0,4 m³/m² gas equivalenten verbruikt. Dit wijst op een energieneutrale teelt.
Een KASPRO-simulatie toonde aan dat LowE-glas een potentiële energiebesparing van 28% kon opleveren vergeleken met extra helder glas. Verdamping was afhankelijk van netto straling en convectieve warmteoverdracht. Dit leverde 's nachts beperkte energie voor verdamping.
Verschillen substraten
In week 15 begon de oogst op steenwol, gevolgd door houtsubstraat in week 16. Houtsubstraat kende groeivertraging door bacteriegroei en stikstofvastlegging, wat de productie beïnvloedde. Uiteindelijk werd er 33 kg/m² op steenwol en 29,3 kg/m² op houtsubstraat geoogst, met goede vruchtkwaliteit en gewicht. Op jaarbasis werd meer energie geproduceerd dan verbruikt, maar een lange-termijnbuffer zou de energieproductie en -gebruik beter op elkaar kunnen afstemmen.
Dit project is uitgevoerd door Botany en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), met bijdragen van: Cultilene, Ludvig-Svensson, Bayer De Ruiter, Rijk Zwaan en Syngenta.