Eindrapport HNT in Gerbera seizoen 2015/2016 beschikbaar

Het afgelopen jaar vonden weer twee praktijkmonitoringsprojecten rondom Het Nieuwe Telen plaats bij gerbera. Holstein Flowers en Zuijderwijk-Witzier met respectievelijk een LBK en luchtslurven en een Ventilation Jet systeem zijn intensief gevolgd. Tijdens de ALV van de gewascoöperatie Gerbera op 7 december is het monitoringsonderzoek toegelicht. Het monitoringsonderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van Wageningen University & Research met financiering van Kas als Energiebron.

De twee systemen zijn verschillend qua werking: de Ventilation Jet werkt alleen bij grotendeels gesloten schermen en de lucht wordt boven het schermdoek aangezogen en onverwarmd ingebracht. De LBK’s trekken de lucht vanuit de kopgevel en deze lucht wordt wel voorverwarmd en via de luchtslurven in de kas gebracht. De systemen lijken in werking te verschillen van elkaar, maar beide systemen maken het mogelijk om meer schermuren te maken en lucht op een gecontroleerde manier in de kas te brengen.

Zuijderwijk-Witzier en Holstein Flowers besparen beiden aanzienlijk in de energiekosten. Wanneer gekeken wordt naar vergelijkbare bedrijven, bedraagt de besparing gemiddeld 25%. Wanneer specifiek naar de bedrijven wordt gekeken kan geconcludeerd worden dat Zuijderwijk een lager VD toestaat in de teelt en hierdoor in potentie meer energie kan besparen.

Belangrijk voor de gerberatelers is dat de ontwikkelde kennis rondom HNT ook haar weg weet te vinden naar de bedrijven zonder een installatie of een extra schermdoek. Uit de presentatie kwam naar voren dat Floriconsultgroup een dalende trend ziet in het energieverbruik en dat er anders met schermen om wordt gegaan. Met de huidige gasprijs is investeren in een LBK systeem of een Ventilation Jet systeem zonder subsidie niet rendabel op basis van alleen energiebesparing. Het break-even punt bij een terugverdientijd van 10 jaar ligt op circa 26 cent, uitgaande van een nieuwbouw situatie.  Als mogelijke teeltvoordelen meegewogen worden kan de investering sneller uit natuurlijk.

Veel kwekers zijn angstig om een laag VD toe te laten, omdat op specifieke momenten de bloem tijdelijk niet meer verdampt. In combinatie met een te hoge worteldruk en het ‘knappen’ van de lintbloemen kan dit leiden tot het ontstaan van rotkoppen. Nieuwe inzichten over de gevolgen van uitstraling laten juist zien dat door het sluiten van meerdere schermdoeken de verdamping van de bovenste bladeren toeneemt ondanks een lagere VD. Middels thermokoppels in de bloem is gekeken welke momenten kritisch zijn.

Het aankomende seizoen wordt dit verder uitgediept middels warmtebeeldcamera’s. Heeft u interesse in dit onderzoek of zou u periodiek (vijf keer per jaar) de vergadering bij willen wonen, neem dan contact op met Stefan Persoon of Mark Meijers.

Bekijk het eindrapport van dit onderzoek via onderstaande link.

Meer nieuws