Efficiënt CO2 doseren: gebruik de rekentool

Bij de huidige hoge energieprijzen wordt het nemen van beslissingen die gas kosten steeds belangrijker. Dit geldt natuurlijk ook in de zomer als er CO2 wordt gedoseerd. Daarnaast zijn er veel vragen rondom het beleid en de beschikbaarheid van zuivere CO2 nu en in de toekomst. Tijdens een bijeenkomst voor glasgroentetelers op 24 mei in Asten zijn veel vragen beantwoord en ideeën gedeeld.

Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op de beschikbaarheid van CO2 in de toekomst. Ook de alternatieven voor verkrijgbaarheid van CO2 zijn besproken,  zoals het leveren van CO2 door de afvalverwerking. Dit biedt perspectief. Telers zijn enthousiast over het zelf uit de lucht halen van CO2. Dit is een optie die de aandacht verdient.

Wanneer CO2 doseren?
Arie de Gelder van Wageningen University Research Business Unit Glastuinbouw vervolgde de bijeenkomst met de achtergronden van de invloed van CO2 op de assimilatie van de plant. Aan de orde kwam het moment wanneer CO2 doseren het meeste effect heeft en hij verwees naar de rekentools bij Kas als Energiebron. Met name de ventilatiesnelheid is van belang bij het CO2 doseren.

Rekentool
Jeroen Boonekamp van B-MEX lichtte de CO2-tool OCAP optimaal toe. Deze tool is door B-MEX samen met OCAP ontwikkeld om CO2 efficiënter in te zetten in de teelt. Met voorbeelden werd getoond wat de module nu kan. Samen met Kas als Energiebron wordt gekeken hoe deze tool beter aansluit op de teelt. Hiervoor is input nodig vanuit de telers. Dit wordt de komende tijd opgepakt. De bezoekers geven aan dat er behoefte is aan autonome systemen die hen optimaal kunnen ondersteunen.

Bekijk de presentaties onderaan dit bericht.

Meer nieuws