Effect verrood licht in tussenbelichting bij tomaat op productie en kwaliteit

Kees Weerheim

Sinds de start van dit belichtingsseizoen wordt er in het kader van het project 'Begeleiden en monitoren van energie-innovaties in de praktijk' van Kas als Energiebron een belichtingsproef uitgevoerd bij Vereijken kwekerijen. Uit eerdere proeven bleek dat toevoeging van verrood licht aan LED of SON-T belichting de productie en kwaliteit van tomaten verhoogd.

Verrood licht valt niet in het PAR gebied, waardoor het niet als groeilicht wordt bestempeld. Als het wordt toegevoegd aan PAR licht heeft verrood licht wel een positief effect op de fotosynthese. Verrode bijbelichting beïnvloedt de assimilatenverdeling, er gaan meer assimilaten naar de vruchten. Echter, de vraag is of deze positieve effecten ook worden gevonden als verrood licht niet als toevoeging, maar in plaats van (een deel van de) bestaande belichting wordt gegeven.  

In de proef bij Vereijken kwekerijen op locatie Beek en Donk is een gedeelte van de bestaande rood/blauwe LED tussenbelichting vervangen door verrood licht. Normaliter wordt belicht met 180 µmol/m2/s SON-T belichting en 60 µmol/m2/s rood/blauwe LED tussenbelichting. In twee proefvakken is de tussenbelichting aangepast waardoor 40 µmol/m2/s rood/blauw en 20 µmol/m2/s verrood LED licht wordt gegeven.

In de kas wordt het ras Campari geteeld met een stengeldichtheid van 3.7 st/m2, geplant in week 30 van 2017. Sinds week 38 wordt belicht met de aangepaste belichtingsinstallatie, van middernacht tot 18.00 uur. Tot en met januari is een toename in lengtegroei waargenomen. De productie verschilde niet tussen de behandelingen, wat betekent dat de afname in groeilicht vrijwel geheel wordt gecompenseerd door de toevoeging van verrood licht.

Smaak
Periodiek wordt de smaak bepaald van de geoogste tomaten met het smaakmodel. Hiermee wordt de uitkomst van een consumentenpanel voorspeld aan de hand van instrumentele metingen. Deze metingen maken het mogelijk om de smaak van de tomaten door het seizoen heen te volgen. In het model wordt onder andere zoetheid (refractie) en textuur meegerekend. Aan de hand van deze metingen wordt er met één getal uitgedrukt hoe goed de tomaten smaken op een schaal van 0-100. Uit deze metingen blijkt dat de tomaten uit de behandeling met verrood licht een hoger smaakcijfer krijgen. Dit verschil wordt met name veroorzaakt door een hogere refractie en toegenomen “bite”.

De proef loopt tot en met het einde van het belichtingsseizoen. Gedurende de proef worden droge stof bepalingen gedaan aan bladeren en vruchten om een beeld te krijgen van de biomassaverdeling. Om de temperatuurverdeling in het gewas in kaart te brengen wordt gemeten met een warmtebeeldcamera en vinden temperatuurmetingen plaats op verschillende hoogten in het gewas.

Deze proef loopt parallel aan een belichtingsproef met verrood licht bij LED toplicht in het kader van het Carbon LED project die plaatsvindt bij Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw in Bleiswijk.

Op de foto: proefopstelling van de belichtingsproef in de kas bij Vereijken. De verrood modules zijn 25 cm onder de bestaande rood/blauwe tussenbelichting gemonteerd.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer