Een kalanchoë werkt zo

Eind 2017 is het onderzoek ‘Hoe werkt een Kalanchoë’ van start gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Plant Lighting. Doel van dit onderzoek is meer inzicht verkrijgen in de werking van het CAM mechanisme bij Kalanchoë blossfeldiana. Het is bekend dat een Kalanchoë kan switchen tussen CAM en C3, maar wanneer dat gebeurt en onder welke omstandigheden is niet bekend.

De kwekers en veredelaars willen weten wanneer de plant switcht en welke fase (CAM of C3) het gunstigst is. Dit kan wellicht een besparing op energie en CO2 opleveren.

Recent is in de BCO vastgesteld welke rassen en behandelingen meegenomen worden in de proef in klimaatkamers. Daarbij wordt gekozen voor een snel, langzaam en hitte tolerant ras. Op één bedrijf worden de stekken van de rassen opgekweekt. Als de stekken groot genoeg zijn, wordt er kopstek geplukt en die worden opgezet in de proef. Op deze manier speelt de geschiedenis van de moerplanten geen rol. Ook zijn samen met kwekers en veredelaars afspraken gemaakt over CO2 doseren, belichting, (etmaal)temperatuur en RV.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Kas als Energiebron en de gewascoöperatie Kalanchoë. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer nieuws