Een beste piek

Arie de Gelder en Frank Kempkes

Ongekend het weer van de afgelopen weken. Een bak licht als we nooit gehad hebben in deze tijd van het jaar en als afsluiter een best wel fris windje, volgens sommigen een ‘Siberische Beer’. Ideale omstandigheden om te leren hoe we om moeten gaan met de pieken in ons energiegebruik in onze paprikaproef.

En dan staat de teller aan het eind van de week op slechts 0.54 m3/m2. In de praktijk hoor je wel andere geluiden en als je je folie eruit hebt en maar 1 scherm in een enkeldeks kas hebt, dan hol je in zo’n week zomaar richting de 1.5 m3/m2. Wat hebben we nu geleerd in deze week? Isolatie helpt enorm, en isoleren dat doen we in de kas met een dubbel dek (glas-film), een dubbel gealuminiseerd doek en een transparant doek. Resultaat: met een buis van 30oC (wel een dubbel 51mm net) blijft het 18oC binnen terwijl het buiten -8oC is met een snijdende wind. Dan om 9.00 uur met snel toenemende straling de aluminium doeken open, om 10.00 uur het transparante doek en de buis valt al weg. We telen met de kennis van Het Nieuwe Telen dus stoken we alleen op warmtevraag.

Om 12.00 uur moeten we op 27oC al een kiertje zetten want wat doet die zon het lekker. Door ‘s middags op tijd de schermen al dicht te trekken houden we de warmte goed vast zodat de buis pas weer rond een uur of acht nodig is. We hadden dus eigenlijk helemaal geen piek in het gebruik afgelopen week, de zon deed het werk. Bestaan er dan geen pieken? Jazeker wel, zaterdag 3 februari was er zo één. Twee graden, winderig en van die winterse buien. Ons daggebruik was toen veel hoger dan de koudste en winderigste dag van afgelopen week. Om de piekgebruiken te simuleren hebben we in februari de buisverwarming ‘s nachts al eens een week in de nacht op 22oC begrensd en ja dan wordt het te koud, 15 in plaats van de gewenste 18 graden.

Effect op het gewas
In de recent gehouden grote BCO bijeenkomst stonden we dan ook stil bij wat dit alles voor een effect op het gewas heeft en of heeft gehad. Wat grove bloemen, maar daarna weer normaal met goede zetting. Knoopvruchten? Tot nu toe zijn er vier gevonden in de kas. Over de stand van het gewas is men tevreden. Uiteraard is er zoals altijd discussie en zoveel mensen zoveel wensen. De keuzes die we tot nu toe gemaakt hebben lijken vooralsnog niet verkeerd uit te pakken. Met al dat licht was zetting nu niet bepaald het grootste probleem. Misschien de plant wat ontlasten door een groene vrucht te snijden? De eerste zetting (3e oksel) en tweede zetting (5e oksel) zitten dicht op elkaar en geven een continue hoge assimilatenvraag. Nu de komende periode een plant met voldoende groei houden en de productie nog laten pieken.

Meer nieuws