Duurzaamheid en energiebalans aardwarmte positief
In 2012/2013 heeft Larissa González onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van Green Well Westland. De afgelopen 1,5 jaar heeft zij dit onderzoek uitgebreid naar alle geothermiebronnen in Nederland die in 2014 operationeel waren. In dit onderzoek wordt de gemiddelde Energetisch Terugverdientijd van de bronnen berekend en wordt ingegaan op andere Life Cycle Analysis aspecten. Verder wordt een verkennende Maatschappelijke Kosten Baten Analyse beschreven.
Uit het onderzoek blijkt dat de resultaten zoals verkregen bij het eerdere onderzoek naar GWW representatief zijn voor het gemiddelde van alle bronnen. Zo is de gemiddelde hoeveelheid benodigde energie en uitgestoten CO2 bij een boring van een Nederlands doublet binnen 2-3 productiemaanden terugverdiend. Per jaar bespaart een doublet vervolgens even veel aardgas als het totale gasverbruik van ruim 3600 huishoudens (bijna 6 miljoen m3).
Overige milieueffecten en risico’s zijn kwalitatief beschreven en beoordeeld als ‘laag’. Voor het voorkomen van risico’s worden bovendien richtlijnen en standaarden opgesteld door de sector om deze nog verder te verlagen.
Uit de verkennende MKBA blijkt dat geothermie een positieve maatschappelijke balans heeft, met name voor geothermie in combinatie met glastuinbouw. Geothermie in Nederland is een duurzame energiebron. Gezien de ontwikkelingen in 2015, 2016 en de verwachtingen voor de nabije toekomst, is zet waarschijnlijk dat dit nog verder zal verbeteren.
Het project is uitgevoerd door Larissa González – Advies in Duurzaamheid en is tot stand gekomen in het kader van de Kennisagenda Aardwarmte van het ministerie van Economische Zaken, LTO Glaskracht Nederland en het programma Kas als Energiebron.
Het eindrapport en een presentatie van het project zijn beschikbaar en vindt u via onderstaande link.