Draaitabellen geven extra inzicht in klimaat

Hans Pronk

Elke teler controleert of monitort zijn klimaat aan de hand van grafieken. Dit om inzicht te krijgen in het verloop van o.a. de temperatuur, RV, CO2 en schermstanden. Ondanks dat grafieken heel snel inzicht geven in het verloop, kan een andere manier van presenteren van de data tot verrassende inzichten leiden.

Door de data van grafieken in draaitabellen te zetten is het mogelijk om gegevenswaarden te laten veranderen van kleur. Dit heeft als voordeel waarden die hoger of lager dan gewenst zijn een andere kleur in de tabel te geven. Hierdoor is het mogelijk om snel te analyseren wanneer en hoe lang een grenswaarde wordt overschreden.

Draaitabel maken
In het voorbeeld is de rode lijn de RV en de groene lijn de temperatuur.

Hoeveel uur is de RV in de getoonde week nu boven de 90% geweest en wanneer was dit dan? De teler wilde graag weten wanneer de RV boven 90% en wanneer onder 65% was geweest. Beide waarden waren ongewenst. In de grafiek is dit niet zo gemakkelijk af gelezen. In de draaitabel kwam het volgende naar voren:

Veelal kwamen de ongewenste waarden in dezelfde uren per dag naar voren. Tevens is goed te zien hoe lang deze waarden zich voor deden.

Instructie per computer merk
Draaitabellen zijn te maken in Excel. De gegevens van klimaatcomputer kunt u inlezen in Excel. Bij de Priva klimaatcomputer moet u dit via de grafiek die u wilt analyseren doen. Door op de rechtermuis toets te drukken op de grafiek, kunt u deze gegevens exporteren naar tekstdata. Deze tekstdata kunt u weer inlezen via Excel. Bij de Hoogendoorn Isii kunt u direct naar Excel formaat exporteren. Bij de Hortimax klimaatcomputer moet u dit doen via de tabellenfunctie.

Dit is een praktisch voorbeeld hoe je vanuit de cursus HNT aan de slag gaat om de teelt te analyseren en te verbeteren. Wil je meer weten over de cursus HNT? Kik dan hier.

Bekijk ook de weblectures, bijvoorbeeld nummers 2, 5, 6 en 7.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer