Dion van Mullekom: ‘Niet alleen forse energiebesparing, ook meer en betere komkommers’

Komkommer- en herfsttomatenbedrijf Multigrow Grashoek van Dion en Rosalie van Mullekom in teeltgebied De Kievit in Limburg dateert van 2012. De teler begon met één scherm, maar besloot al snel daar een tweede scherm aan toe te voegen. Het resultaat stemde niet tot tevredenheid. “Het vochtgehalte was te hoog, waardoor ik te weinig kon schermen”, zo kijkt Dion van Mullekom terug. De oplossing vond hij in een ontvochtigingssysteem, waarbij een innovatieve kruiswisselaar de basis is van een forse energiebesparing en betere kwaliteit.

Hij voorspelt dat de nieuwe generatie nog meer computergericht zal telen, maar Dion van Mullekom gaat zelf primair uit van de plant. “Ik kijk heel veel naar grafieken en sensoren geven een schat aan essentiële informatie. Het is wel van belang dat je het systeem zo inricht dat je weet wat je doet. Elke aanpassing moet je kunnen beredeneren.”

Hij wil ook voortdurend blijven leren. “De cursus Het Nieuwe Telen van Kas als Energiebron vind ik bijvoorbeeld erg nuttig en belangrijk. Deels voor nieuwe inzichten en natuurkundige achtergronden, deels ook vanwege de bevestiging dat reeds genomen beslissingen de juiste zijn.”

Bekijk hier het volledige profiel waarin Dion van Mullekom (Grashoek) vertelt over hoe zij hebben geïnvesteerd in Het Nieuwe Telen en wat dit opleverde.

De afgelopen tijd zijn meerdere profielen verschenen waarin ondernemers een innovatief concept toelichten. Bekijk hier dat overzicht.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer