Derek en Peter Bot: 'Voor toepassing HNT meer onderzoek en ervaring nodig'

Derek en Peter Bot zijn teeltmanagers bij Royal Pride in Middenmeer. Royal Pride kweekt diverse soorten smaaktomaten, hoofdzakelijk onder belichting. Samen met teeltmanagers van collegabedrijven in de Wieringermeer volgden Derek en Peter de cursus van Kas als Energiebron over Het Nieuwe Telen bij Peter Geelen. Wat zijn hun ervaringen?

“De meeste ervaringen in HNT zijn opgedaan in de onbelichte teelt. Wij waren dus best benieuwd wat daarvan bruikbaar is in de belichte teelt. We zijn namelijk continu op zoek naar verbeteringen om efficiënter en planmatiger te kunnen telen. Vooral in het sturen op vocht waren wij geïnteresseerd. In de cursus wordt het gebruik van de vochtbalans benadrukt, door het absoluut vocht te volgen hou je een vinger aan de pols, evenals met de planttemperatuur en VDD. Toch laten wij het vochtdeficit of de RV niet los op dit moment. Voor het afvoeren van vocht hebben wij met de belichting aan nog steeds de schermkieren nodig en voer je met ventileren boven een gesloten scherm niet genoeg vocht af. Veel methoden van HNT zorgen ervoor dat de plant goed groeit, dit betekent veelal een sterk groeizaam gewas. Er zijn rassen of jaargetijden waar juist andersom gedacht moet worden. Door juist temperatuur en dus ook vochtschokken te maken, wordt meer generativiteit gegenereerd, we verkopen tenslotte tomaten."

In de cursus wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van uitstraling, vochtschokken en minder energie verbruik. "Wij hielden daar al rekening mee, maar het afvoeren van vocht blijft toch belangrijk. Ook minder minimum buis en minder luchtbeweging is een HNT-maatregel waar wij voorzichtig mee zijn. Het is namelijk van belang dat de temperatuur bij de uitgroeiende vruchten hoog genoeg is om te voorkomen dat de plantbelasting te hoog wordt en met een buis wordt voorkomen dat er kans is op nat slaan. Wel zijn we het eens dat we misschien met z’n allen wat doorslaan met een minimum buis. En kan deze ook gemakkelijk omlaag? Oude gezegdes zoals 'lucht geeft vrucht' en 'kilo’s kopen', worden teniet gedaan door inzichten vanuit Het Nieuwe Telen."

In de praktijk
"Tijdens de cursus periode hebben we verschillende items die ter sprake kwamen uitgeprobeerd op het bedrijf, het lastige is vaak dat alles aan elkaar samenhangt, waardoor het resultaat niet altijd is wat hiervan verwacht wordt.

Voor veel onderdelen van HNT is meer onderzoek en ervaring nodig om in de praktijk te kunnen toepassen. Het zijn grote stappen die in strijd zijn met wat we geleerd hebben en gewend zijn. De stap is daardoor momenteel nog te groot om de teeltwijze helemaal aan te passen. Uiteraard was de cursus erg leerzaam en heeft het ons aan het denken gezet.”

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer