Demonstratie kwekerij op gelijkstroom van start

Bij Vreeken Bouvardia in het glastuinbouwgebied PrimA4a ging op 2 november een demonstratieproject van start waarbij een kas van 2 ha volledig ingericht gaat worden op gelijkstroom.

In een eerder project is een proefopstelling gerealiseerd waarbij assimilatiebelichting op gelijkstroom is getest. Hierbij bleek dat er naast energiebesparing juist ook een kostenbesparing op belichting mogelijk is door de langere levensduur van de armaturen en dat er flink bespaart kan worden op koper voor de bekabeling. Daarnaast kan met gelijkstroom ook de belichting veel beter afgestemd worden op de behoefte van het gewas doordat elke lamp individueel uitgeschakeld of gedimd kan worden.

30% besparing op elektra
In het demonstratie project zal een kwekerij van 2 ha van Vreeken Bouvardia in Rijsenhout volledig ingericht worden op gelijkstroom. Dit betekent dat naast de belichting ook de koeling, pompen en WKK aangesloten worden op gelijkstroom. Hiermee kan bijvoorbeeld de WKK veel makkelijker op deellast draaien waarmee de behoefte aan stroom en warmte veel beter afgestemd kan worden op de vraag. Ook wordt er gewerkt aan de koppeling met een park met zonnepanelen. Tuinder Jaap Vreeken gaf aan dat hij verwacht het elektriciteitsgebruik voor belichting van de kwekerij met 30% te kunnen verminderen.

Dit is voor de ontwikkeling op gelijkstroom een uniek project in de wereld. Het project DOE DC wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van EZ via de regeling Demonstratie Energie Innovatie (DEI), Gemeente Haarlemmermeer, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN), LTO Noord Fondsen, LTO Glaskracht Nederland (Kas als Energiebron), Meermaker, Greenport Aalsmeer, Stichting Gelijkspanning, Direct Current BV, Gavita NL en Siemens.

Meer nieuws