CO2 uit houtstookinstallaties lijkt rendabel

Het afvangen en doseren van CO2 uit houtstookinstallaties lijkt technisch en economisch haalbaar. Dat blijkt uit onderzoek van CATO Engineering bij een CO2 afvangstinstallatie bij een hout WKK bij Vink Sion in Bitgum.

De al bestaande installatie voor CO2 afvangst bij Vink Sion is in dit project aangepast. Daarnaast is inzicht verkregen in de technische werking om toekomstige installatie optimaal te kunnen ontwerpen. Hierbij wordt met behulp van amines de CO2 uit de rookgassen van de hout WKK afgevangen. Door de amines te verwarmen komt de CO2 in zuivere vorm vrij voor dosering in kassen. De werking ten aanzien van o.a. degradatie van amines, het warmteverbruik en hoeveelheid geproduceerde CO2, is in lijn met de uitgangspunten. Doordat de uitgangspunten bevestigd zijn blijkt de eerder aangenomen operationele kostprijs van circa € 20-25/ton voor CO2 te kloppen. Hier bovenop komen nog wel de kapitaalskosten, maar CATO Engineering verwacht dat deze techniek op een economische wijze CO2 kan produceren voor lokaal gebruik.

CO2 kwaliteit
In het onderzoek is ook de kwaliteit van de CO2 onderzocht en blijkt dat die zeer zuiver is (>99,9 %) en inmiddels wordt gedoseerd in de kassen van Vink Sion. Geplande vervolgstap is het meten van het effect op planten van de geproduceerde CO2 onder geconditioneerde omstandigheden bij bijvoorbeeld Wageningen UR Glastuinbouw. Ook de effecten op langere termijn van verontreinigingen in de rookgassen op de levensduur van de amines moet nog worden bepaald. Net als de werkelijke onderhoudskosten over een langere periode en de betrouwbaarheid van de installatie.

Bekijk hier een filmpje waarin de geproduceerde CO2 wordt opgevangen in een zak.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws