CO2 gebruik in kas moet en kan efficiënter

Wageningen UR heeft in opdracht van Kas als Energiebron onderzoek gedaan naar verschillende opties om CO2 in de kas efficiënter te benutten. De CO2-emissie van de hele tuinbouwsector moet in 2030 te-ruggebracht zijn naar 4.3 Mton CO2 equivalenten, bijna de helft van de emissie in 2020. Daarmee wordt het efficiënt benutten van CO2 door het gewas en het minimaliseren van het verlies van CO2 van groot belang.

Strategieën voor paprika en chrysant

Voorgaand onderzoek van Kas als Energiebron heeft aangetoond dat er goed geteeld kan worden met een lagere CO2-dosering dan nu gebruikelijk is. In dit betreffende onderzoek is specifiek aandacht besteed aan de tot nu toe vrij onbelichte CO2-problematiek bij chrysant en paprika. Zo is er kennis opgebouwd over de rol van CO2 in groei, productkwaliteit en over de efficiëntie van de CO2-inzet samen met de sector en dankzij studie van eerder onderzoek voor die gewassen. Met beschikbare data zijn de groeimodellen voor chrysant en paprika geijkt, om er vervolgens kansrijke strategieën voor efficiënt CO2-gebruik mee te voorspellen. Zo zijn de geijkte gewasmodellen voor chrysant en paprika, gekoppeld aan het kasklimaatmodel, is er een reeks scenario’s gesimuleerd om de verwachte groei, oogst, benodigde CO2 en verloren CO2 te berekenen. Hiervoor werden een vijftiental strategieën voor efficiënt CO2-gebruik informatief geacht door de betrokken telers. De rekenresultaten van de strategieën zijn met de sector samen geëvalueerd. Enkele strategieën bieden een perspectief voor de praktijk om met verminderd CO2-gebruik en -verlies een redelijke gewasproductie te realiseren, waarbij wel voor ieder praktijkbedrijf maatwerk nodig is. Ga naar de bijlagen in het rapport de praktische ‘do’s and dont’s’ voor paprika en voor chrysant om het gebruik van CO2 te verlagen. De resultaten zijn in deze overzichtelijke factsheets samengevat.

Het eindrapport is hier beschikbaar.

Deze studie is tot stand gekomen met behulp van financiering uit het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron en is mede gefinancierd door Kennis in je Kas (KijK).

 

Meer nieuws