Blog Hans Pronk: Vocht regelen met gesloten scherm

Hans Pronk

Hans Pronk is teeltadviseur Fresia en sinds 2006 enthousiast bezig met Het Nieuwe Telen (HNT). Hans geeft de cursus HNT aan diverse groepen met telers.

Telers die actief bezig zijn met schermen hebben nogal eens last van teveel vocht. Vocht afvoeren in de kas kan op een aantal manieren. Zo kun je het afvoeren via de luchtramen en/ of via condensatie aan koude kasdelen.

Het is belangrijk om de vochtafvoer van boven naar beneden te regelen. Hiermee bedoel ik dat eerst de luchtramen geopend moeten worden. Daarna wordt het scherm op een kier gezet en pas als dit niet voldoende is wordt de verwarming ingezet om het vocht af te voeren. Let hierbij op de volgende zaken:

  • De regelingen moeten rustig verlopen en niet op elkaar inwerken
  • Bij het gebruik van een vochtkier in het schermdoek mag deze niet te ver open lopen

Tot twee procent schermopening is ruim voldoende om vocht af te voeren en minder wisselingen in de kastemperatuur te krijgen. Dit is ook nog afhankelijk van de vakmaat, temperatuur en vochtgehalte boven het doek en het type doek. Bij een grotere schermkier zal onnodig energie verloren gaan. Dit is goed te monitoren met een meetbox boven het doek.

Bij een te grote vochtkier zal de noktemperatuur oplopen, wat duidt op energieverlies. Verder zal door de hogere noktemperatuur het kasdek en het schermdoek een hogere temperatuur krijgen. Hierdoor zal de condensatie mogelijkheid ook verminderen waardoor ook weer minder vocht kan worden afgevoerd.

Meer nieuws