Blog: Eerste bloei in HNT-proef Aardbei

Lisanne Schuddebeurs

Lisanne Schuddebeurs is onderzoeker bij Delphy. Ze begeleidt momenteel het onderzoek het Nieuwe Telen Aardbei. Op woensdag 9 augustus is de aardbeienkas geplant. Drie weken en ruim 7000 groeigraaduren verder werd de eerste bloei geregistreerd.

Vanaf de start van de teelt is direct gestart met schermen tegen uitstraling, bij een instraling <50 Watt/m2 sloten in eerste instantie het LUXOUS 1147 FR en de HARMONY 2315 O FR beide voor 60%, na de eerste week is dit aangepast naar het alleen sluiten van het Harmony scherm voor 90%, om uitstraling te voorkomen, maar wel maximale afkoeling te kunnen realiseren.

Belangrijke focus van het project is het optimaliseren van het groeiklimaat door het frequent inzetten van de schermdoeken: op het bovenste dradenbed licht een helder energiedoek (LUXOUS 1147 FR) en op het onderste dradenbed een Harmony doek (HARMONY 2315 O FR). Het harmonyscherm wordt ingezet om op zonnige dagen in combinatie met verneveling de fotosynthese te optimaliseren en in de nacht om uitstraling te voorkomen. Het heldere energiedoek moet met name in de winter extra isoleren zowel op de dag als in de nacht en wordt ook ingezet ter voorkoming van uitstraling.

De eerste weken is er zo koel mogelijk geteeld, de verneveling is frequent ingezet om de rv en temperatuur in de afdeling te controleren, bij een instraling van > 750 Watt ging ook het harmonydoek dicht. Komende periode zullen met name de nachttemperaturen gaan zakken en zal het energiescherm ook worden ingezet om de inzet van de buis te minimaliseren, hierin zal de juiste balans gevonden moeten worden tussen licht, temperatuur en plantbalans. 

Meer nieuws