Bezoek de paprikaproef HNT 2.0 op 4 mei

Teeltadviseur Jeroen Zwinkels van Delphy begeleidt voor het tweede jaar de proef met Het Nieuwe Telen (HNT) Paprika. Verleden jaar werd het rode ras Maranello geteeld, dit jaar is geel aan de beurt met het ras Allrounder.

Spouwdoek
"Naast een ander soort paprika zijn er meer verschillen met verleden jaar. Er is gekozen voor een nog zwaardere isolatie met het zogenaamde spouw-scherm met een dubbeldoek als meest energiebesparend naast het gewone energiedoek. In feite kunnen nu dus drie schermdoeken worden toegepast. Verder is het de bedoeling om dit jaar de plantbelasting in de hand te houden door zo nodig vruchtdunning toe te passen. Wij willen dat doen door maximaal één vrucht per oksel aan te houden en de plantbelasting niet hoger dan 40 stuks per m2 te laten worden."

Laag energieverbruik
"Niet alleen de proefopzet is aangepast, ook is het winterweer anders verlopen dan verleden jaar: kouder en in februari ook donkerder. En dat zie je terug in een vertraagd tweede zetsel en een iets hoger energiegebruik dan gepland. Toch is het gasverbruik in de proef uitzonderlijk laag tot nu toe: vanaf de start van de teelt in week 48 t/m week 17 slechts 12 m3/m2."

Matige wortelontwikkeling
"Tot nu toe verloopt de teelt goed, als is de productie wat hoziger dan gewenst, waarschijnlijk door het donkere weer in februari. Misschien hadden we wat eerder moeten beginnen met het sturen van de plantbelasting. Wel vinden we de wortelontwikkeling wat tegen vallen. Op het oog is die minder dan wij willen zien, we weten niet zeker of dit komt door te weinig activiteit wegens het intensief schermen of door iets te nat telen. Echter, het gewas houdt zich nog goed op zonnige dagen."

Open middag donderdag 4 mei
Ik krijg leuke reacties uit de praktijk over de proef, vooral n.a.v. mijn twitter berichten. A.s. donderdag 4 mei is iedereen welkom op de <link agenda>middag tuinen die Delphy organiseert, dan kun je met eigen ogen zien hoe het gewas erbij staat en meediscussiëren over de teeltstrategie.”

Meer nieuws