Betere financierbaarheid geothermie

Geothermie wordt vanuit de overheid gezien als nieuwe en veelbelovende vorm van duurzame energie. Die positieve aandacht is wat glastuinbouw betreft welkom en terecht. Minister Kamp constateert in de kamerbrief van 27 januari (zie onderaan dit bericht bij de gerelateerde bestanden) dat er terughoudendheid is ontstaan in de financiering van aardwarmte. Terwijl de verwachting is dat geothermie als belangrijke bron van verduurzaming nog meer potentie heeft.

Het Rijk ondersteunt de ontwikkeling van geothermie met subsidies, als SDE+ en de garantieregeling RNES en met financiële bijdrages aan kennisontwikkeling en professionalisering van de keten. LTO Glaskracht Nederland, DAGO en Platform Geothermie hebben eerder nadrukkelijk geconstateerd dat het huidige instrumentarium tekortschiet. De ontbreken aan financiering vooraf vormt een enorme bottleneck voor nieuwe aardwarmteprojecten. Belangrijk knelpunt in uitrol van aardwarmte in de glastuinbouw is een tekort aan eigen vermogen dat in de financieringsfase door de bank wordt geëist. De SDE+ subsidie in de exploitatiefase heeft een boost gegeven aan de ontwikkeling van geothermieprojecten. Maar de huidige aardwarmte projecten zijn over het algemeen met ook enkele miljoenen investeringssubsidie tot stand gekomen. Die regelingen zijn er niet meer.

Pleidooi voor verbetering
Er gaan stemmen op om richting het Rijk te pleiten voor een vorm van investeringssubsidie. Ook worden vanuit LTO Glaskracht Nederland met partijen de mogelijkheid verkent exploitatierisico’s te verlagen door het instellen van een waarborgfonds exploitatiefase. Een fonds dempt de behoefte aan reserveringen voor het opvangen van mogelijke tegenvallers en verlaagt financieringslast. Een alternatief voor initiatiefnemers is het zoeken van medeaandeelhouders/investeerders, al dan niet in de vorm van een landelijk participatiebedrijf.

Aanpak van de minister
De minister kondigt aan in de zetten op betere financierbaarheid van geothermie projecten en de effectiviteit van het huidige financiële instrumenten te bekijken. Zo is hij voornemens de garantieregeling geothermie (RNES) te evalueren op vormgeving en voortzetting en onderzoekt hij of en hoe de financiële instrumenten van het actieplan mkb-financiering kunnen bijdragen aan de financiering van aardwarmteprojecten.

Positief is dat hij in 2016 de hoofdelijke aansprakelijkheid binnen de Garantstelling Landbouw inperkt voor deelnemers in een coöperatief aardwarmtebedrijf. Daarnaast laat minister Kamp de effectiviteit van het huidige overheidsinstrumentarium in de breedte onderzoeken, waaronder ook een mogelijk in te stellen waarborgfonds voor tegenvallers in de exploitatiefase.

LTO Glaskracht Nederland levert, in samenwerking met DAGO, Platform Geothermie en in afstemming met Kas als Energiebron, input aan het onderzoek door Economische Zaken.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer