Beschikbaarheid van biomassa onder druk

BlueTerra

​​​​​​​Na jaren van ‘overschotten’ dreigt binnen drie jaar een tekort aan houtige biomassa in Nederland te gaan ontstaan. Er gaat nog steeds biomassa de grens over naar het buitenland, maar met de in aanbouw zijnde nieuwe bio-energie installaties voor glastuinbouw en stadsverwarming gaat de vraag naar houtige biomassa sterk toenemen. Dit leidt tot prijsrisico’s vanaf 2020. Denk daarom na over uw houtcontracten.

In een recent onderzoek concludeert Probos dat de vraag naar houtige biomassa binnen enkele jaren niet kan worden ingevuld op basis van het huidige Nederlandse biomassapotentieel en zonder grote aanvullende beleidsmaatregelen. Import uit België of Duitsland is mogelijk, maar wel tegen een hogere prijs.

Snippers vs. shreds vs. pellets?
Hoewel de meeste bio-energie installaties zijn ontworpen voor de verbranding van houtsnippers, ook wel houtchips genoemd, gaat er steeds meer aandacht naar shreds. De schaarste lijkt voor houtsnippers een urgenter probleem dan voor houtshreds. Houtshreds hebben een andere textuur, bevatten meer zand en vocht. Niet elke houtketel kan hiermee overweg.

Behalve houtsnippers kan ook gekozen worden voor houtpellets. Houtpellets zijn duurder in aanschaf, maar de stookinstallatie is goedkoper. Een houtstofbrander op houtpellets is compact en erg goed regelbaar. Houtpellets zijn een internationale commodity, en zijn minder gevoelig voor schaarste.

Het aanbod van houtige biomassa in Nederland kan worden verhoogd door vermindering van export, efficiëntere oogst en aanplant van houtige biomassa zoals wilgen. Veel groeipotentie zit in de laagwaardige (of tweede generatie) biomassa, zoals groenafval. Laagwaardig betekent niet per sé laagcalorisch, maar is vanwege de vorm moeilijk hanteerbaar en daardoor lastig inzetbaar. Een overzicht van verschillende stromen is weergegeven in deze afbeelding.

Om de inzet van laagwaardige biomassa mogelijk te maken, zijn er van twee kanten ontwikkelingen nodig. Allereerst kunnen groenverwerkers hun biomassa voorbewerken, zodat deze minder vocht, zouten en mineralen bevat. Chloor kan zorgen voor extra corrosie, terwijl meer natrium en kalium zorgen voor extra afzetting in ketel en leidingen. De houtketel moet aan de andere kant geschikt zijn voor laagwaardige biomassa met hogere asgehaltes en verhoogde concentraties van zouten en mineralen. Vergassing van laagwaardige biomassa is mogelijk een optie, hier wordt naar gekeken.

Wat kunt u doen?
Het advies is om te anticiperen op prijsstijging en om een groter deel van uw biomassa via langetermijn contracten in te kopen. Voor nieuwe installaties is brandstof flexibiliteit een must. Overleg met uw ketelleverancier en houtleverancier welke brandstoffen beschikbaar zijn en in de ketel toegepast kunnen worden.

Meer nieuws