Belichten onder gesloten verduisteringsdoek mogelijk in de herfst

Bram Vanthoor (Wageningen University & Research)

In de nieuwe kas van Greenco uit Middenmeer is het goed mogelijk om te belichten met een gesloten verduisteringsscherm. De kas is uitgerust met zowel een verduistering scherm als een energiescherm, een belichtingscapaciteit van 199 µmol/m2/s-1 en een Ventilation Jet systeem waarmee 8.2 m3/m2/uur drogere lucht van boven de schermen de kas wordt ingeblazen.

Van 1 oktober tot en met 28 november stond de belichting gemiddeld 8,5 uur per nacht aan. Gedurende deze belichtingsperiode was het verduisteringsscherm in meer dan 98% van de tijd voor 100% gesloten. Door het schermen kon een lage buistemperatuur worden aangehouden. De gemiddelde buistemperatuur was 35°C, wat volgens de teler nodig was om de plant in balans te houden.

In de laatste dagen van november met buitentemperaturen onder de 5°C, werd naast het verduisteringsscherm ook een energiescherm voor 100% gesloten gedurende de belichtingsperiode in de nacht.   

Volgens teelt- en energiemanager Marcel van der Loos zijn systemen zoals de Ventilation Jet noodzakelijk om het verduisteringsscherm compleet gesloten te kunnen houden tijdens belichten. Van der Loos: "Nu de nachten kouder worden sluiten we zelfs ook ons energiescherm tot 100%. Wij zijn erg tevreden met ons huidige systeem en hoogstwaarschijnlijk gaan we ook in Someren met dezelfde kas uitrusting bouwen."

Bekijk weblectures 5 en 9 om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Meer nieuws