Balans is toverwoord op honderdjarig glastuinbouwbedrijf T. Hibma

Tjipke Hibma teelt al veertig jaar komkommers in Sexbierum (Friesland) op het bedrijf dat door zijn opa is gesticht in 1916. Met meer dan honderd jaar geschiedenis zet het bedrijf nu stappen voorwaarts met toepassing van Het Nieuwe Telen (HNT). Op het 8.500 m2 grote bedrijf worden drie teelten komkommers geplant, de kassen zijn voorzien van een beweegbaar scherm LS10 ultra.

Tjipke Hibma heeft in 2014 de cursus HNT gevolgd, samen met onder andere Jan van der Zee die toen bij Hartman werkte. Inmiddels is Jan van der Zee in zijn vrije tijd teeltadviseur bij Hibma. Samen hebben zij stappen gezet in de toepassing van HNT in de kommerteelt.

Temperatuurgelijkheid
Als eerste is begonnen met het ventileren boven het gesloten scherm in plaats van het toepassen van schermkieren. Hierdoor werd zowel de temperatuurverdeling beter als kon het vocht beheerst worden. Een andere maatregel die gelijkheid bevorderde is het ventileren met de windzijde. Nu komt de windzijde veel sneller bij, eerst met een snippertje lucht van maar een halve centimeter.

In het voorjaar sloot het scherm aan het einde van de dag al onder de 200 W instraling voor 80%. Hierdoor bleef het gewas warmer en groeide het beter. Dit was vooral belangrijk in de eerste teelt met Proloog RZ. In de zomer met het groeikrachtige Roxanne RZ is dit minder aan de orde.

Lagere plantbelasting
Bij de start van de tweede en derde teelt worden nu alle dubbele vruchten weggehaald. Hierdoor wordt de plantbelasting lager en blijft het gewas beter in balans. Met de lagere plantbelasting durven Tjipke en Jan nog meer met het licht mee te telen en te sturen op het binnen houden van vocht en CO₂. Waar vroeger een temperatuur van 28°C het maximum was komt het nu voor dat de thermometer 31°C aantikt.

Het gewas blijft vitaal en in balans en dat betaalt zich terug in een gelijkmatige productie van 8 st/m² per week, lagere meeldauwdruk, beter uithoudingsvermogen en constante kwaliteit. Met samen vijfenzeventig jaar teeltervaring weten Tjipke en Jan dat het houden van balans het toverwoord is in de komkommerteelt.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer