Alstroemeria: Flink hogere productie in de ‘Teelt van de Toekomst’

Nieves Garcia (Wageningen University & Research)

In het teeltconcept ‘Alstroemeria Teelt van de toekomst’ is er tot nu toe een 20% hogere productie ten opzichte van de referentie. Dat blijkt uit het onderzoek van Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw waar het teeltconcept met diffuse kasdek en 200 µmol m-2 s-1 full LED belichting, op kleine schaal wordt beproefd en gedemonstreerd vanaf eind 2018. De referentie heeft wel 80 µmol m-2 s-1 SON-T belichting.

Lichtspectrum
In de alstroemeriateelt leeft de wens om de teelt te vernieuwen en te verduurzamen, met verhoging van de productie en verbetering van het bladkwaliteit en minimale input van fossiele energie. Twee rassen, Virgina en Noize, worden in twee afdelingen geteeld. Er is al een flink verschil van ruim 20% bij beide rassen opgetreden in productie tussen de referentie teelt en de Teelt van de Toekomst. Het lichtspectrum is gekozen op basis van het spectrumonderzoek 'LED licht bij zonlicht'. Het spectrum bestaat grotendeels uit rood licht, maar wel met aandelen blauw, wit en verrood licht. In de praktijk betekent dat dat er twee bestaande typen LED modules in een proef gecombineerd zijn om dit spectrum te realiseren.

Ook groot verschil in warmtevraag
Als gevolg van het gebruikte lichtspectrum doen zich bij Noize lichte kleurafwijkingen voor in het blad; Virginia reageert positief en zonder bladafwijkingen hierop. Uit de eerste waarnemingen blijkt het gewas in de kas van de toekomst meer bladeren aan te maken, maar deze zijn iets kleiner. De telers van de begeleidingscommissie die het gewas elke twee weken bekijken, vinden het blad stevig, leerachtig. Ook zijn de takken iets korter en zwaarder (Virginia gemiddeld 5 cm korter en 10 gram zwaarder, Noize 10 cm korter maar even zwaar).

In de Teelt van de Toekomst worden ’s nachts twee schermdoeken gebruikt; dit levert een groot verschil in warmtevraag tussen beide kassen. Daarnaast wordt er in deze teelt gekoeld en ontvochtigd met een slurf boven, waardoor er minder geventileerd wordt en dus minder CO2 verloren gaat.

Minder tripsdruk
Voor de gewasgezondheid is Orius ingezet die regelmatig wordt bijgevoerd met kwaliteitsvoedsel. Blad en bodemroofmijten worden ook ingezet. Mogelijk door de gewasresten in de paden van de referentiekas, is de trips druk daar veel hoger. Anders dan in de Teelt van de Toekomst, waar het pad schoongehouden wordt, is het in de referentieteelt al nodig geweest om chemisch te corrigeren.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland binnen het programma Kas als Energiebron, met daarbij een bijdrage van de Gewascoöperatie Alstroemeria, van Signify (de lampen), van Ludvig Svenson (de schermdoeken), van HilverdaKooij en van Royal Van Zanten (het plantmateriaal).

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws