3 nieuwe onderzoeken gestart in Kennisagenda Aardwarmte

Drie nieuwe onderzoeken zijn goedgekeurd in de Kennisagenda Aardwarmte. De onder-zoeken zijn al van start gegaan en de resultaten worden in de loop van 2016 verwacht. Het gaat om de volgende onderzoeken:

1. Onderzoek naar put integriteit/well integrity in Nederland
De Nederlandse geothermische sector gebruikt diverse systemen voor put-integriteit en het bijbehorende asset management. Het doel van het project is om deze systemen te actualiseren en waar nodig te upgraden.

Lees hier meer over dit onderzoek.

2. Reductie kosten en impact van testwater bij aardwarmte boringen
Bij de realisatie van geothermische putten wordt water geproduceerd voor het schoonpompen van de putten en voor het testen ervan. Dit water is zout en kan stoffen bevatten die lozingsmogelijkheden kunnen beperken. De vraag die in dit project centraal staat is wat de opties zijn om de impact en de kosten van de lozing van productiewater te verminderen.

Lees hier meer over dit onderzoek.

3. Optimale keuze bebuizing aardwarmte
Kunstof bebuizing (casing) heeft vele voordelen ten opzichten van stalen bebuizing onder andere op het gebied van scaling, corrosie en stromingsweerstand. Kunststof casing is echter nog niet in een Nederlands geothermie project toegepast. Redenen hiervoor zijn o.a. de wet en regelgeving, hogere kosten en onzekerheid over de levensduur van de kunststof bebuizing. Spidron gaat voor de Kennisagenda een model opzetten waarmee in te schatten is of de toepassing van kunstof bebuizing rendabel is voor een geothermisch project.

Lees hier meer over dit onderzoek.

Kennisagenda Aardwarmte
Eind 2014 zijn LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ) met partijen uit de keten de kennisagenda aardwarmte gestart. Vanuit het programma Kas als Energiebron zetten LTO en EZ daar € 500.000 per jaar voor in. Samen met de € 450.000 vanuit het bestaande EZ-programma met TNO, is daarmee bijna 1 miljoen per jaar beschikbaar voor de kennisontwikkeling van aardwarmte. Lees hier meer over de Kennisagenda Aardwarmte.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer