2SaveEnergy kas; eerste kilo’s geoogst

Frank Kempkes (Wageningen UR Glastuinbouw)

In het Innovatie en Demo Centrum (IDC energie) is in de 2SaveEnergy kas op 27 januari het tomatenras Cappricia (RZ) met een plantdichtheid van 2,5 plant/m2 geplant. In week 8 is een extra dief 1 op 2 aangehouden zodat we nu op 3,8 stengels/m2 zitten. 15 april zijn de eerste trossen geoogst.

Bij de grote BCO, die woensdag 21 april bij elkaar kwam, werd uiteraard reikhalzend naar de gewasontwikkeling, de gewasstand, het gerealiseerd klimaat en de verbruikscijfers uitgekeken. Door de late planting is het vergelijken met andere bedrijven niet eenvoudig. Immers een late start betekent ook gas geven. Dat komt terug in de gerealiseerde etmaaltemperaturen die in deze teelt tot nu toe een kleine 2 graden hoger aangehouden kon worden. Die snelheid heeft dus ook weer zijn weerslag op de plantbelasting. Kortom, een hele uitdaging om het gewas in balans te krijgen en vooral ook te houden.

Houdbaarheid
De geoogste trossen zagen er mooi uit. In een later stadium wordt de houdbaarheid nogmaals tegen het licht gehouden. Een interessant discussiepunt van de CO2-dosering. Omdat we een OCAP-aansluiting hebben zou de 'sky de limit' kunnen zijn, maar we proberen toch enigszins in de buurt van de praktijk te gaan zitten. Maar wat is de praktijk? Wel of geen WKK of OCAP en met de huidige terugleververgoedingen staat de WKK nog wel eens uit, zeker in de weekenden. We gaan naar 120 á 150 kg/ha.uur. In de 12 weken die we nu onderweg zijn hebben we precies 8 m3/m2 en 2.2 kg CO2 gebruikt. Het doel van 19 m3/m2 is daarmee nog steeds in zicht.

Condens
Bij het bezoek aan de kas ging de discussie al snel over het condens tegen het dek. Van beneden lijkt het alsof er een vlek op de film zit. Ga je omhoog en voel je aan de film, dan merk je pas dat de vlek droog is en de film ernaast nog net vochtig is. Ook is een bijzondere eigenschap van deze film te zien die je ook bij enkele glassoorten ziet: de eigenschappen veranderen onder droge en natte omstandigheden. Het natte deel is minder diffuus dan het droge deel. Anders gezegd: in de zomer als het warm en zonnig is wordt het kasdek droog en heel mooi diffuus en in de perioden met een nat dek is het wat minder diffuus. In het light-lab worden de exacte verschillen nog bepaald.

Meer nieuws

Masterplan Licht

De glastuinbouw heeft als doelstelling om in 2040 klimaatneutraal te kunnen produceren. Om dit te realiseren wordt in gezet op meerdere sporen. Een…

Lees meer

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer