Next generation semi gesloten kas

Beschrijving

In de praktijk wordt op een tomatenkwekerij een afdeling ingericht als next generation semi gesloten kas. Met een klein vermogen kan zowel de kaslucht worden ontvochtigd als in de zomer gekoeld. In dit project wordt klimaat, teelt en energie gedurende twee jaar gemonitord.

Resultaten

Het nieuwe concept Next Generation Semigesloten kas is een opvolger van eerdere generaties (semi)gesloten kassen. Het systeem realiseert 25 tot 30% energiebesparing tegen lagere kosten dan de vorige generaties semigesloten kassen. Tuinders kunnen de techniek zonder grote aanpassingen in hun teeltstrategie toepassen. De terugverdientijd is bij de gasprijs van 30 cent ruim 7 jaar.

Het Next Generation systeem is gebaseerd op ontvochtiging en warmteverzameling op een koelblok. De functionaliteit van ontvochtiging en warmteverzameling kan ook worden bereikt op basis van hygroscopische zouten. Het energiebesparingspotentieel daarvan ligt waarschijnlijk iets hoger, maar of de economische parameters ook verbeteren hangt helemaal  af van de prijs van de regenerator, de machine waarmee het met water verdunde zout weer ingedikt moet worden.

Projectnummer 14490
Startdatum 01-04-12
Einddatum 31-12-13
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Luminescente zonnecollectoren

Afgerond

Om zonne-energie te gebruiken om er warmte of elektriciteit te maken zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit van het gewas, kan alleen het…

Lees meer