Kasklimaat en efficiëntie OPAC

Beschrijving

Er is een nieuw type hoog efficiënte warmtewisselaar ontwikkeld. In dit project worden de prestaties vergeleken met bestaande apparaten en wordt de robuustheid van de nieuwe warmtewisselaar onderzocht.

Resultaten

De OPAC 106 wisselaar die door Lek/Habo op de markt wordt gebracht, is speciaal voor de tuinbouw ontwikkeld en combineert een compacte inbouwmaat met een hoge warmteoverdracht. Dit geldt zowel voor koelen als voor verwarmen. Daarnaast bleek in het onderzoeksproject dat de temperatuurverdeling op gewashoogte die met deze wisselaars werd bereikt ook goed was.

Het tuinbouwkundig perspectief lijkt daarmee goed, hoewel de dunne aluminium lamellen die voor de warmte-overdracht zorgen vanuit corrosieoogpunt kwetsbaar blijven. Afgaande op de ervaringen van koelers met soortgelijke lamellen wordt een technische levensduur van 10 jaar verwacht. Het schoonmaken moet echter steeds voorzichtiger, omdat het aluminium brosser wordt.

De OPAC biedt ook mogelijkheden voor de vergroting van het energiebesparingpotentieel bij het gebruik van geothermie. Hierdoor kan een geothermiebron een 20 tot 35% groter kasareaal verwarmen. In een voorkomend geval moet dan gelijk onderzoek worden gedaan naar een verkleining van de OPAC dichtheid.

Projectnummer 13991
Startdatum 01-03-10
Einddatum 01-05-11
Afgerond Ja
Budget €170.577
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Elektraproductie ZonWindKas

Afgerond

In dit project wordt onderzocht wat de haalbaarheid is van zonnecellen op de lamellen van de ZonWindKas, zoals die op het IDC gedemonstreerd...

Lees meer

Werkingsonderzoek HortiAir

Afgerond

De HortiAir is een warmtewisselaar waarmee kaslucht gekoeld en ontvochtigd wordt met buitenlucht. In dit ondezoek wordt naar de werking bij een...

Lees meer