Het Nieuwe Telen economische haalbaarheid

Beschrijving

Dit onderzoek betreft een bedrijfseconomische studie naar de mogelijkheden van semi gesloten telen een deelcomponenten daaruit.

Resultaten

Bij Het Nieuwe Telen (HNT) is de basisvariant (stap 1 en 2, vochtige kaslucht afvoeren door buitenluchtaanzuiging en intensiever schermen) bij tomaat, roos en gerbera ondanks de substantiële energiebesparing nog net niet rendabel, maar wel met een subsidie van minimaal 25%.

De uitgebreide systeemvarianten met nog grotere energiebesparing bieden bij tomaat en roos, ook met 40% subsidie, op korte termijn nog geen economisch perspectief. Bij hogere energieprijzen bieden de systeemvarianten van geconditioneerd telen wel perspectief.

De IRE-regeling biedt een goede stimulering voor de systeemvarianten Stap 1-3 van HNT. Voor uitgebreide varianten biedt de MEI-regeling een grotere subsidie (40%), maar aan het criterium van 15% reductie primair brandstofverbruik kan niet worden voldaan. Alleen de systeemvarianten Stap 1-3 van HNT en Stap 1-7 van HNT bij tomaat en systeemvariant 1 bij freesia voldoen aan de voorwaarden.

Om totaalconcepten van geconditioneerd telen met meer energiebesparing én economisch perspectief te verkrijgen is verdere systeemontwikkeling noodzakelijk. Vooral het goedkoop kunnen koelen verdient meer aandacht.

Projectnummer 13564
Startdatum 01-03-09
Einddatum 01-10-09
Afgerond Ja
Budget €50.470
Uitvoerder Wageningen Economic Research (voorheen LEI)
Document

Onderzoek en projecten zonne-energie

Elkas II

Afgerond

In het Elkas I project kwam een aantal knelpunten naar voren, vooral op het gebied van het mechanisch ontwerp, de NIR folie en de zonnecel...

Lees meer

Second opinion WKO-systemen

Afgerond

In dit project worden eventuele gebreken in de geplande systemen aangegeven en van verbeteropties voorzien. Ook wordt gekeken naar optimalisatie van...

Lees meer