Grotere verschillen in potplantenproef Daglichtkas

Filip van Noort. Wageningen UR Glastuinbouw

"In week 13 is in de Daglichtkas in Bleiswijk een proef gestart op 500 m2  waartussen het lichtniveau varieert. De onderzoekers streven naar  lichtniveaus  van 10 mol, 7,5 mol en 4 mol. Er zijn kooien gemaakt waarmee 30 en 60 % van het licht weggenomen  wordt. De proef wordt uitgevoerd met diverse potplanten; het hoofdproduct is Spathiphyllum; andere planten zijn Ficus lyrata Bambino, Nephrolepis, Asplenium, Calathea, Dieffenbachia, Cambria, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium en twee Bromeliasoorten (Guzmania en Vriesea) . Van elk soort wordt onderzocht hoe de plant presteert bij de drie lichtniveau’s.

Inmiddels is het week 32 en worden de reactieverschillen op lichtniveaus tussen de planten steeds groter. Over het algemeen zijn de planten bij 10 mol het grootst en zwaarst, met de meeste scheuten, maar ook met de lichtste bladkleur en soms met bladschade, wat het geval was bij twee cultivars van Spathiphyllum en een cultivar van Calathea.  Ficus bambino, Dieffenbachia, Oncidium, Dendrobium, Nephrolepis doen het goed onder het hoogste lichtniveau. De Calathea, donkere Cambria (black cat), Cymbidium en Asplenium doen het beter bijhet lichtniveau van 7.5 mol/m2/dag  en de overige gewassen Bromelia, Cambria ‘eurostar’, Spathiphyllum geven de mooiste gewassen bij het lichtniveau van ongeveer 4 mol/m2/dag.

De Bromelia’s en Spathiphyllum zijn bloei behandeld, dus het is afwachten hoe de bloei zal worden onder de verschillende lichtniveau’s. 

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ). 

Meer nieuws zonne-energie

Discussies over ID-kas en HNT

Donderdag 23 oktober vond op het tomatenbedrijf Gebr. Duijvestijn in Pijnacker de studiemiddag ‘Telen onder isolerend glas’ plaats. Aan bod kwamen de…

Lees meer