Waterstof vormt één van de alternatieve verduurzamingsopties in de energiemix in de glastuinbouw van de toekomst. Zeker voor gebieden met beperkingen omtrent geothermie, restwarmte en netcapaciteit kan waterstof een cruciale aanvulling zijn. Het afgelopen jaar bleek dat veel tuinders interesse hebben in de mogelijke toepasssing van waterstof, vooral in de nabijheid van de voorziene backbone voor waterstof.
De ontwikkelingen in het aanbod, infrastructuur en toepassingen verlopen echter grillig. Het waterstofveld beweegt zich snel en er zijn veel technologische ontwikkelingen. De komende jaren zullen waarschijnlijk slechts een handvol initiatieven worden ontwikkeld die verder reiken dan een voorbereidende fase en daadwerkelijk tot uitvoering komen.
Vanuit Kas als Energiebron is een ondernemersgroep opgericht om op een gecoördineerde en gestructureerde wijze de waterstof-ontwikkelingen te volgen en de impact te duiden voor de sector. Hiermee wordt de zoektocht naar informatie voor ondernemers gestroomlijnd en kan slim informatie worden uitgewisseld.
Daarnaast zullen er ideeën moeten worden getoetst en gesprekken met potentiële partijen die een rol kunnen spelen voor de glastuinbouw worden gevoerd. Ook wordt de rol van waterstof-WKK’s nader onderzocht. Tot slot moeten projecten worden aangejaagd en aangescherpt op basis van latente vragen die in de ondernemersgroep en daarbuiten worden gesignaleerd.
De ondernemersgroep draagt op vier punten bij aan de ontwikkeling van waterstof als strategische optie voor de glastuinbouwsector: