Vergassing

Een andere optie om biomassa efficiënt in te zetten, is een biomassavergasser. Deze installatie kan draaien op riet en ander maaisel. Dit is een laagwaardige biomassabron, die in Nederland volop aanwezig is en nog weinig wordt gebruikt. Hiervoor is een haalbaarheidsstudie gedaan. Er wordt gewerkt om het eerste voorbeeldproject te realiseren.

Vergisting

Via vergisting kan ook de energievoorziening van kassen duurzaam worden ingevuld. Voor (co-)vergisting liggen er vooral kansen voor de afname van biogas, warmte en/of CO2. Ondanks een aantal praktijkvoorbeelden is het lastig een goede match te vinden tussen glastuinbouwondernemers en vergistingsinstallaties, zo blijkt uit dit rapport.

Praktijkvoorbeelden

  • Paprikateler Bouten uit Horst
    Exploiteert een 5 MWth houtketel op basis van laagwaardig hout waarbij de warmte via een warmtenet geleverd wordt aan drie glastuinbouwbedrijven.
  • Kwekerij Franico uit Hoogwoud
    Dit bedrijf produceert biogas met een vergister waarbij via een wkk elektriciteit wordt geleverd aan het net en de warmte wordt gebruikt in verschillende kassen.
  • Biomoer uit Moerstraten
    De restwarmte van de vergistingsinstallatie wordt gebruikt voor onder andere de teelt van aardbeien.
  • Peters biogas uit Luttelgeest
    Hierbij wordt restwarmte van een vergistingsinstallatie gebruikt voor twee glastuinbouwbedrijven. Lees meer.
  • Corn.Bak uit Assendelft
    Deze Bromeliaveredelaar en kwekerij ontvangt via een leiding restwarmte van de 1,8 kilometer verderop gelegen stortgasWKK van stortplaats Nauerna van Afvalzorg Holding.
  • Arendshoeve uit Aalsmeerderbrug
    Deze Potplantkwekerij ontvangt via een leiding restwarmte van de composteerinrichting van De Meerlanden
  • Kwekerij Damsigt uit Roosendaal
    Calathea kwekerij ontvangt via een leiding restwarmte van de verbrandingsinstallatie van Sita