Studiegroep bio-energie in Luttelgeest

Voor tuinders met een bio-energie-installatie, zoals een houtketel of (co)vergister, en tuinders die duurzame energie afnemen of daar interesse in hebben, wordt op woensdagmiddag 21 mei  in Luttelgeest de ‘Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders’ georganiseerd.

De titel van het programma  luidt: Positieve business case door maximale warmtebenutting vergister en houtketel. Na de opening met informatie over subsidies, het jaarprogramma van Kas als Energiebron en gebruik van laagwaardige biomassa in vergisters met het systeem van Byosis, komt akkerbouwer Jan Peters aan het woord. Hij zal vertellen over zijn 1 MWe vergister-wkk, waarmee hij twee naburige glastuinders van warmte voorziet.

Vervolgens komt Nico Karsten van Franico, snij- en bolbloemteler (2,5 ha) aan het woord. Hij is mede eigenaar van een covergister-wkk met lokaal warmtenet en vertelt over zijn ervaringen met samenwerkingsverbanden en het optimaliseren van zijn installatie. Ook aan bod komen de inkoop van hoog- en laagwaardig coproduct, benutting en afzet van digestaat en de warmtelevering aan een glastuinder.

Jarno Baas, eigenaar van Tuinplantenkwekerij A. Baas uit Ens (25 ha) gaat vervolgens in op zijn ervaringen met de aanschaf, implementatie en exploitatie van een rookgascondensor. De rookgascondensor wint 1 tot 1,4 MW aan warmte terug. Hij bespaart daarmee tot circa 25% op houtkosten.

Na de presentatie van Baas, verzorgt Jan Peters een rondleiding op Peters Biogas met een 1 MWe vergister-wkk met warmtenet. Hij zal ingaan op de verschillende technieken, knelpunten en kansen voor de glastuinbouw.

De organisatie van de Studiegroep is in handen van Energy Matters en de opdrachtgevers vanuit het ‘programma Kas als Energiebron’, zijn Productschap Tuinbouw, LTO Glaskracht Nederland en het Ministerie van Economische Zaken.  Vanuit het ‘programma Kas als Energiebron’ is Dennis Medema van LTO Glaskracht Nederland en Jolanda Mourits van het Ministerie van Economische Zaken aanwezig. U kunt aan hen vragen en/of knelpunten voorleggen.

Programma:

12:00 – 12:30 uur: Opening, kennismakingsrondje, uitgebreide lunch en mededelingen:  SDE+ 2014 en IMM/ IRE-subsidies, Jaarprogramma Kas als Energiebron en nieuwe ideeën vanuit de glastuinbouw, Gebruik van laagwaardige biomassa in vergister met systeem van Byosis

12:30 – 13:15 uur: Presentatie & discussie: warmtelevering aan derden vanuit vergister-wkk. Akkerbouwer Jan Peters verteld over zijn 1 MWe vergister-wkk met warmtelevering.

13:15 – 14:00 uur: Presentatie & discussie: inkoop van coproduct en afzet van warmte en digestaat. Hier komt Nico Karsten van Franico aan het woord.

14:00 – 14:45 uur: Presentatie & discussie: implementatie & gebruik rookgascondensor achter 4,8 MWth houtketel met  Jarno Baas

14:45 – 16:00 uur: Excursie op het bedijf Peters Biogas

16:00 uur: Sluiting

Deelname is gratis

Vanwege een uitgebreide lunch graag aanmelden bij Sander Peeters van Energy Matters.

Locatie presentaties en excursie: Peters Biogas, Oosterringweg 39, 8315 PS Luttelgeest, tel: 0527 – 202428

Meer informatie

De studiegroep komt mede tot stand door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws bio-energie