SDE+ regeling versoberd voor grote houtketels in 2018

BlueTerra

Op 2 oktober opent een nieuwe ronde van de SDE+ subsidieregeling. Hierin staat een aantal belangrijke wijzigingen. Voor houtketels groter dan 5 MW pakken de veranderingen helaas niet gunstig uit. De warmtestaffel is aangepast: in plaats van een basisbedrag van 81 euro per MWh tot 3000 vollasturen geldt nu 50 euro per MWh tot 5000 vollasturen. Dit geldt ook voor houtstofbranders. Voor kleinere ketels blijft de regeling ongewijzigd.

Waar de terugverdientijden voor ketels groter dan 5 MW in de voorjaarsronde nog 3-5 jaar waren, lopen de terugverdientijden nu weer op tot 6-7 jaar op basis van 3000 vollasturen. Voor installaties die meer dan 3000 vollasturen kunnen maken is de business case beter. Grotere installaties (15 MW) kunnen vermoedelijk een warmteprijs realiseren van 10 euro per MWh, wat nog steeds ver onder de gasprijs ligt.

De SDE+ zal ook in 2019 open gaan, de details hiervan zijn nog niet bekend. BlueTerra gaat er niet vanuit dat de basisbedragen zullen stijgen. Sinds 2018 wordt het correctiebedrag niet meer gebaseerd op 70% van de aardgasprijs (o.b.v. WKK) maar op 90% van de aardgasprijs. Voor de correctiebedragen wordt getracht deze weer op 70% te krijgen, dit sluit ook veel beter aan bij de praktijk.

De subsidieregeling opent op 2 oktober 2018. Heeft u plannen? Wacht dan niet te lang maar zorg voor onder andere een melding Activiteitenbesluit, een bouwvergunning, een financieringsplan, intentieverklaring van biomassaleverancier en haalbaarheidsstudie.

Meer nieuws bio-energie