Onderzoek CO2 uit buitenlucht

Energy Matters

In de glastuinbouw wordt sinds enkele jaren gekeken naar alternatieve mogelijkheden om de kassen te verwarmen. Er gaat veel aandacht uit naar geothermie en ook restwarmte van de industrie wordt gezien als een interessante bron van warmte. Bij dergelijke vraagstukken dient ook gekeken te worden naar potentiële bronnen van CO2.

Voor de glastuinbouw is CO2-dosering namelijk essentieel. Op dit moment is CO2 van OCAP, CO2 uit rookgassen van een aardgasketel en/of een WKK en vloeibare CO2 gangbaar. Door inzet van restwarmte en duurzame warmtebronnen zoals geothermie, WKO en zonnewarmte neemt inzet van WKK en ketels af en daarmee de CO2 vraag uit andere bronnen toe. Deze toenemende vraag maakt dat men binnen de glastuinbouwsector op zoek is naar effectieve alternatieven. In Nederland zijn dan ook de eerste projecten operationeel waarbij CO2 uit biomassa wordt afgevangen en benut voor CO2 bemesting, zie ook het rapport “Quick scan CO2 uit biomassa”.

Op verzoek van het programma Kas als Energiebron onderzoekt Energy Matters momenteel een aantal technieken, zoals die van de Nederlandse start-up Antecy, die CO2 uit de buitenlucht afvangt, opslaat en op afroep weer ontsluit. Naast de zuiverheid van de CO2 speelt uiteraard de benodigde schaalgrootte i.r.t. de kosten, de technische en logistieke inpasbaarheid een rol. De resultaten van het onderzoek worden begin 2015 verwacht.

Voor meer informatie over het onderzoek neem contact op met sander.peeters@energymatters.nl.

Meer nieuws bio-energie

Houtstook blijft rendabel

Op donderdag 4 juni vond vanuit het ‘Programma Kas als Energiebron’ de ‘Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders’ plaats. Meer dan 30…

Lees meer