Nieuw kenniscentrum biomassavergisting

energyvalley

Op 2 oktober is tijdens het congres Biomass Gasification Europe in Alkmaar een nieuw kennis- en expertisecentrum op het gebied van biomassavergassing  gepresenteerd. Dit centrum, InVesta, biedt bedrijven, kennisinstituten en onderwijs fysieke ruimte en kansen om met verschillende technieken te experimenteren en kennis op te doen om biomassavergassing-technologieën in de toekomst ten gelde te maken. Investa (Institute for Valorisation and Expertise of Thermochemics Alkmaar) is een initiatief van de gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland, ECN, TAQA, Energy Valley en de EnergyBoard Noord-Holland. InVesta wordt gerealiseerd op het Energy Innovation Park in Alkmaar. Eind dit jaar kunnen daar de eerste klant worden verwelkomd.

Door het samenbrengen van kennisontwikkelaars, bedrijven en onderwijs op een locatie wil InVesta theorie en praktijk verbinden. Zo biedt de hogeschool InHolland Alkmaar al vanaf komend jaar een opleidingsaanbod aan op het gebied van biomassavergassing. Ook ondersteunt InVesta partijen in het vinden van financiële middelen.

Paul Korting, board member EnergyBoard Noord Holland en directeur ECN: “Nederland streeft naar meer duurzame energie uit schone bronnen als biomassa, wind en zon. Met het lanceren van InVesta levert Noord-Holland een belangrijke bijdrage in het tot stand komen van meer kennis en technologie op het gebied van duurzame energie. Met InVesta brengen we ook de toepassing van groen gas dichterbij.”

Het vergassen van biomassa is een relatief nieuwe en duurzame technologie. Bij biomassavergassing worden de moleculen van vooral houtachtige biomassa (denk aan sloophout, snoeiafval en gras) dusdanig verhit (boven 600 °C) dat ze kapot trillen en in kleinere moleculen uiteenvallen.  Vergassing van biomassa heeft een hoog rendement, kan grootschalig worden toegepast en levert een hoogwaardig gas, het zogenaamde synthesegas. Dit hoogwaardige, duurzame gas kent een brede toepassing. Zo kan het heel goed gebruikt worden als basis voor de productie van grote hoeveelheden groen gas (=gas met dezelfde kwaliteit als aardgas, maar dan gemaakt van biomassa), transportbrandstof, maar ook als grondstof voor de chemische industrie.

Meer nieuws bio-energie

Houtstook blijft rendabel

Op donderdag 4 juni vond vanuit het ‘Programma Kas als Energiebron’ de ‘Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders’ plaats. Meer dan 30…

Lees meer