Bijeenkomst Studiegroep bio-energie bij afvalenergiecentrale

Op vrijdag 12 december 2014 organiseert EnergyMatters de Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders bij ARN afvalenergiecentrale in Weurt (bij Nijmegen). De Studiegroep wordt georganiseerd door en voor tuinders met een bio-energie-installatie zoals een houtketel of (co)vergister en voor tuinders die hernieuwbare energie afnemen of daarin interesse hebben.

Locatie presentaties & excursie: ARN, Nieuwe Pieckelaan 1, 6551 DX, Weurt, tel: 024-3717171

Deelname is gratis, maar vanwege een uitgebreide lunch wel graag aanmelden bij sander.peeters@energymatters.nl.

Programma: CO2-neutraal telen met bio-energie & groene CO2

12:30 – 13:15 uur: opening, kennismakingsrondje, uitgebreide lunch en mededelingen over subsidies (SDE+ 2014/2015, IMM/ IRE, MEI); matchmaking biomassa, warmte-, biogas- en CO2 van derden; nieuwe ideeën vanuit de glastuinbouw voor Jaarprogramma Kas als Energiebron 2015.

13:15 – 14:00 uur: presentatie en discussie: CO2-neutraal label voor telen met hernieuwbare energie. Ben Flipse van Potplantenkwekerij & geothermie glastuinder Ammerlaan The Green Innovator te Pijnacker vertelt over het CO2 neutrale Geo-Well label voor geothermie-tuinders als voorbeeld voor glastuinders met hernieuwbare energiebron.

14:00 – 14:45 uur: presentatie en discussie: CO2-winning uit rookgas houtketel. Immanuel Jorg van Cato Engineering verteld over CO2 winning uit rookgas van een houtketel. Is het rendabel en voldoet de CO2 kwaliteit?!

14:45 – 15:00 uur: pauze

15:00 – 16:00 uur: excursie naar de GFT-vergister met groen gas/CO2-installatie van de ARN afvalenergiecentrale. De heren Van den Hurk en Drewes van ARN vertellen tijdens de excursie over de productie van 2,5 miljoen m3 groen gas welke geproduceerd wordt uit het vergisten van 38 kton GFT en opwerken van biogas naar groen gas. Met het opwerken van biogas naar groen gas wordt CO2 onttrokken, opgeslagen en op korte termijn geleverd aan glastuinders voor CO2 bemesting.

16:00 – 16:45 uur: presentatie & discussie: Kwaliteit & inkoop van groene CO2 uit groen gas productie.

Jacob Limbeek, directeur OCAP, gaat in op de huidige en voorziene CO2 behoefte van de glastuinbouw, CO2 kwaliteitsborging en inkoop van groene CO2 uit groen gas-productie voor CO2 bemesting.

16:45 uur: sluiting

Informatie over ‘Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders’
De Studiegroep wordt georganiseerd door en voor tuinders met een bio-energie-installatie zoals een houtketel of (co)vergister en voor tuinders die hernieuwbare energie afnemen of daarin interesse hebben. De Studiegroep wordt, vanuit het ‘programma Kas als Energiebron’, in opdracht van LTO Glaskracht Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en Productschap Tuinbouw, door Energy Matters in samenwerking met tuinders georganiseerd.

Op dit platform wordt door tuinders kennis en ervaring uitgewisseld over o.a. biomassaprijzen en contracten, innovaties en economie, het ontvangen of leveren van biomassa, groene CO2, restwarmte- of biogas. Maar ook over subsidies, emissienormen en vergunningen. Vanuit het ‘programma Kas als Energiebron’ is Dennis Medema van LTO Glaskracht Nederland en Jolanda Mourits van het Ministerie van Economische Zaken aanwezig. Zodat ook aan hen vragen en/of knelpunten kunnen worden voorgelegd. Zie meer over ‘Biobrandstoffen’ en het ‘programma

Meer nieuws bio-energie

Houtstook blijft rendabel

Op donderdag 4 juni vond vanuit het ‘Programma Kas als Energiebron’ de ‘Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders’ plaats. Meer dan 30…

Lees meer